Sjednica Gradskog vijeća

Cirkus između Grgića i HDZ-ovaca, u raspravi o osobama s invaliditetom završili na Srbiji, Vučiću i velikosrpskoj agresiji

To je izazvalo pravu buru u HDZ-ovoj klupi, a tablice za repliku samo su počele skakati u zrak, uz povike "Kaj je ovo sad" i "Ovo nema smisla".

15:30h
0

Rasprava o proračunu Grada Koprivnice na sjednici Gradskog vijeća otišla je u jednom trenutku u, blago rečeno, čudnom smjeru, a završilo je na spominjanju Srbije i isprovociranim HDZ-ovcima.

Nazavisni vijećnik Antonio Grgić kritizirao je proračun spomenuvši, između ostaloga, kako je odnos Grada prema osobama s invaliditetom loš te da neke ključne zgrade, poput knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, galerije ili Doma mladih, nisu adaptirane.

U Koprivnici više od 10 posto stanovnika osobe su s invaliditetom i ne mogu sudjelovati u društvenom životu zbog toga, trebali bi ići smjeru da se to poboljša. Ne radi se o jednom čovjeku, radi se o 10 posto građana koje isključujemo – rekao je Grgić.

Sjednica Gradskog vijeća
Antonio Grgić // Foto: Ivan Brkić

U taj je podatak posumnjao HDZ-ov Saša Cestar, kojemu se takav postotak učinio prevelikim.

– Imamo li stvarno 10 posto osoba s invaliditetom? Ja mislim da je jedan posto, jer 10 posto je 2500 ljudi, to je puno. To je elementarna matematika – rekao je Cestar, koji je u jednom trenutku spomenuo i grad Požegu kao primjer.

Na to se je Grgić pozvao na statističke podatke. HDZ-ovom vijećniku Grgić nije ulijevao povjerenje pa je ostao skeptičan prema njegovim navodima.

Sjednica Gradskog vijeća
Saša Cestar // Foto: Ivan Brkić

– Lijepo ste mi to rekli, da postoje statistički podaci, ali mi niste rekli koji. Već sam više puta svjedočio da baratate s krivim podacima. Mislim da po tom pitanju ima stručnijih ljudi od vas – izjavio je Cestar.

To je Grgića očito potpuno izbacilo iz takta zato što je potom replicirao Sonji Celiščak, koja se uopće nije ni osvrnula na njegove podatke, time da su to statistike Zavoda za javno zdravstvo.

– Ne želim s Vama ulaziti u rasprave na toj razini. Postoji Požega u Republici Hrvatskoj i Požega u Republici Srbiji. Vaš kolega je govorio o Požegi u Republici Srbiji, to što ne znate razliku između Hrvatske i Srbije je drugo pitanje, to je odnos sa Srpskom nacionalnom strankom – planuo je Grgić.

Foto: Ivan Balija
Goran Kovačić // Foto: Ivan Balija

To je izazvalo pravu buru u HDZ-ovoj klupi, a tablice za repliku samo su počele skakati u zrak, uz povike “Kaj je ovo sad” i “Ovo nema smisla”.

– Zamolio bih predsjednika Gradskog vijeća da drži do digniteta ovog vijeća i zaštiti ljude, tu se priča o Srbiji, a mi smo u Koprivnici, nismo nikako za to da se ide u Srbiju i da budemo, ne znam, vijećnici u Srbiji – javio se HDZ-ovac Kovačić za riječ.

Kolega, vaša stranka ima sestrinsku stranku koja se zove Srpska napredna stranka koju vodi gospodin Vučić, koji je sudjelovao u genocidu i velikosrpskoj agresiji na Hrvatskoj i u etničkom čišćenju na Kosovu. To je čelnik vaše sestrinske stranke – zaključio je Grgić.

To je prelilo čašu predsjedniku Ivanu Palu, koji je stavio točku na i ove neobične epizode na sjednici.

Dragi kolege, ne mogu vam ja čuvati dignitet ako si ga vi sami ne čuvate – “našpotao” ih je Pal.

čitam...