Savjeti liječnika

Čitateljica me pitala može li punkciju koštane srži nadomjestiti neka druga pretraga, evo odgovora

Punkcija koštane srži je postupak, koji izuzetno rijetko dovodi do komplikacija. Ipak, obzirom da se radi o invazivnom dijagnostičkom postupku, zahtijeva potpisivanje suglasnosti, odnosno informiranog dijagnostičkog pristanka pacijenta.

17:30h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Povod za ovaj tekst, upit je čitatelja, je li punkcija stvarno neophodna pretraga i može li je nadomjestiti neka druga, primjerice magnetna rezonanca. Što se tiče pitanja o nadomjesnim ili zamjenskim pretragama, punkciju koštane srži nije moguće zamijeniti nijednom drugom dijagnostičkom pretragom. Treba istaknuti jedan opće priznati stav u medicini, da uvijek, kada obrada pacijenta ne dovede do konačne dijagnoze, nije moguće niti provesti optimalno liječenje.

Punkcija koštane srži je postupak, koji izuzetno rijetko dovodi do komplikacija. Ipak, obzirom da se radi o invazivnom dijagnostičkom postupku, zahtijeva potpisivanje suglasnosti, odnosno informiranog dijagnostičkog pristanka pacijenta. Dakle, riječ je tek o administrativnoj formalnosti, pa se bez razmišljanja i odlaganja treba uvijek odlučiti na punkciju, kad za to postoji indikacija, a rizik zahvata je praktički zanemariv. Rutinski ga u ambulantnim uvjetima izvodi liječnik, najčešće specijalist citolog.

Punkcija koštane srži

Indikacije za punkciju koštane srži najčešće su u domeni specijaliste interniste-hematologa. Naime, kad laboratorijski nalazi krvi ukazuju na određene promjene krvne slike, pravi uvid u odstupanja vrijednosti pojedinih krvnih stanica, moguće je dobiti tek analizom koštane srži, jer se upravo njoj stvaraju sve krvne stanice.

Koštana srž kod odraslog čovjeka se nalazi u plosnatim kostima, te se najčešće uzima iz prsne kosti i zdjeličnih kostiju. Ona se sastoji od razvojnih oblika sve tri krvne loze: eritrocitne, granulocitne i trombocitne. Punkcija koštane srži je postupak koji omogućuje uvid u stanje razvoja različitih oblika krvnih stanica i dijagnostiku određenih

vrsta bolesti krvotvornih organa (anemije, leukemije, plazmocitom, metastatski tumori). tumora i promijenjenih proteina. Korisna je i kod praćenja progresije leukemija, kao i pri procjeni učinka liječennja (kemoterapije), a obvezna je pretraga i pri postupku transplantacije koštane srži.

KAKO SE PROVODI POSTUPAK UZIMANJA KOŠTANE SRŽI ?

Punkcija koštane srži zdjelične kosti

Prije same pretrage, citologu je potrebno dati na uvid nalaz specijaliste hematologa i laboratorijske pretrage – primarno kompletnu krvnu sliku. Već smo istakli da je najčešće mjesto iz kojeg se uzima uzorak koštane srži zdjelična kost i to dio kosti na kojem je pristup najlakše dostupan. Uzorak koštane srži može se uzeti i na sternumu (prsna kost), zbog čega i ranije uobičajen naziv sternalna punkcija.

Nakon što liječnik odabere lokalizaciju, označi je i očisti dezinfekcijskim sredstvom, vrlo tankom iglom daje lokalnu anesteziju, da se smanji osjetljivost kože i potkožnog tkiva. Kroz kompaktni dio kosti prolazi se sa posebnom, za to namijenjenom iglom. Kad se uđe u središnji dio kosti izvuče se mandren (centralni dio igle) a na iglu se stavlja šprica kojom se aspirira (izvlači) koštana srž. Taj je dio postupka traje vrlo kratko, tek nekoliko sekundi i u manjoj mjeri je bolan.

Od ovako dobivenog uzorka koštane srži, izrađuju se preparati za mikroskopsku analizu. Mjesto punkcije mora biti zaštićeno sterilnom kompresom 24 sata.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar

Tel 048 625 033

E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...