presica

Cjepivo je stiglo, danas kreće cijepljenje! Župan Koren: Problem pandemije nije riješen, ovo je samo važan moment rješavanja problema

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić otkrio je kako su zaprimili jako puno zahtjeva za propusnice. 

10:31h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ispred Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici danas je održana presica na kojoj su domaćini bili župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić te ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.


Tema je bila početak cijepljenja u županiji. Danas cijepljenje kreće u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, a jutros je u županiju stiglo 315 doza Pfizerovog cjepiva. Dočekala ga je upravo ranije navedena delegacija. Cjepivo je stiglo pod policijskom pratnjom, preuzela ga je D. Vadla. Prvi je pred medije stao župan Darko Koren.

– Ovo je poseban trenutak koji u velikoj mjeri određuje budući tijek pandemije koja nam je svima preokrenula život u 2020. godini. Sada, pred sam njezin kraj, otvaramo jedno novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će rezultirati vraćanjem života kakav je bio prije pandemije. Ogromna zahvala zdravstvenom sustavu, zdravstvenim djelatnicima Koprivničko-križevačke županije na trudu koji su uložili.

Važno je naglasiti da problem pandemije nije riješen, ovo je samo bitan moment rješavanja problema. Često se upotrebljava sintagma da je dolazak cjepiva svjetlo na kraju tunela. No, moramo biti oprezni te se i dalje pridržavati mjera. Današnjim činom rat protiv neprijatelja nije gotov, on je tek na početku. Naša uloga je da promoviramo cijepljenje kao najefikasniji alat u borbi protiv ove pošasti – rekao je župan Koren i istaknuo još jednom koliko je ovo poseban dan.

Nakon njega nekoliko je riječi rekla ravnateljica županijskog HZJZ-a Draženka Vadla.

– Pridružujem se riječima župana Korena. Prije par minuta zaprimili smo prvih 315 doza cjepiva. Prvo su na redu ugrožene skupine, danas krećemo s cijepljenjem u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, kao i u koprivničkoj bolnici. To su inicijalne doze, svaki tjedan će dolaziti nove količine cjepiva, tako da molim građanstvo da se strpe, da se jave svojim obiteljskim liječnicima da se napravi raspored cijepljenja. I u našoj županiji trebalo bi procijepiti 70 posto stanovništva. U povijesti je cijepljenje bilo jedno od napopularnijih zdravstvenih mjera, sigurna sam da će i ovo dati učinak na širenje i prestanak epidemije – kazala je Vadla.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić otkrio je kako su zaprimili jako puno zahtjeva za propusnice.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

– Primili smo preko 10 tisuća zahtjeva za propusnice. Bilo je i oko 24 tisuće poziva na mobitele svih članova stožera. Prihvaćeno je 5600 propusnica, dok je odbijeno oko 3500 zahtjeva koje smatramo neopravdanima.

Građani su bili nestrpljivi, netko je poslao više mailova pa se duže čekalo, no danas sve teče normalno.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić otkrio je kako će danas cijepiti dvadesetak zaposlenika, a ostatak sutra. Prvo će se cijepiti zaposlenici koji rade na Covid odjelu, ostatak će biti cijepljen tijekom sutrašnjeg dana. U narednim tjednima očekuje se dolazak još doza cjepiva.

50 posto zaposlenika je pokazalo interes za cijepljenje, pozivam ostatak zaposlenika da si još jednom razmisle koja je važnost ovog procesa – poručio je Devčić.

čitam...