Cijepljenje od sad besplatno

Zašto je važno cijepiti se protiv HPV-a, evo što kaže struka

11:30h
0
Cijepljenje
Ilustracija // ingimage.com

Simptomi HPV infekcije mogu biti odsutni, a ako su prisutni, tada nastaju genitalne bradavice ili kondilomi. Uglavnom se slučajno otkriva PAPA testom, preko HPV obriska.

Da će cijepljenje protiv spolno prenosive HPV infekcije u ovoj školskoj godini biti besplatno za sve 15-godišnjake, tj. učenike prvih razreda srednjih škola, potvrdila nam je dr. Jasenka Vuljak Vulić, voditeljica Službe za školsku medicinu u Zavodu za javno zdravstvo koprivničko-križevačke županije.

Cijepljenje će se financirati iz državnog proračuna.

– Evo baš u petak smo imali veliki sastanak, gdje je utvrđeno da se s cijepljenjem za sada neće početi, jer imamo tehničku Vladu. Moramo čekati da se sastavi Vlada te da ministar zdravlja utvrdi koje će se cjepivo koristiti i kada će cijepljenje krenuti – objasnila je J. V. Vulić.

Napomenula je da je HPV virus glavni uzročnik karcinoma vrata maternice, a cijepljenjem se taj rizik znatno smanjuje.

U tijeku od šest godina, u županiji je cijepljeno 500-tinjak učenika.

– Ta je brojka dosta velika, a kada smo počeli s radom, vladao je zaista velik interes. Cjepivo košta 3000 kuna, a dobivaju se tri doze u roku od šest mjeseci. Do sada su to neke lokalne zajednice poput grada Koprivnice i nekih općina financirale, a od ove će školske godine konačno bit besplatno za sve – kaže J. V. Vulić.

Istaknula je i činjenicu da nije bilo ni jednog slučaja neželjenih posljedica na cjepivo.

– Po uspješnosti procjepljivanja smo treći u Hrvatskoj, a kakav će biti odaziv, znat ćemo kada se krene s akcijom. Ujedno, po školama ćemo kao i uvijek održati predavanja i o svemu educirati roditelje i djecu – objašnjava ona.

Već od sedmog razreda djelatnici centra po školama u sklopu nekih predmeta ili na satu razrednika provode praktični spolni odgoj i odgovorno spolno ponašanje.

– Djeca vole o tome slušati i važno je da svi barem jednom tijekom svog obrazovanja čuju da u svijetu postoji velika učestalost proširenja spolno prenosivih bolesti i to najčešće među mladim ljudima koji su osjetljiviji i slabo koriste zaštitu – kaže J. V. Vulić.

Djecu od rane dobi educiraju o zaštiti, simptomima i liječenju spolnih bolesti da bi bilo što manje zaraženih.

Simptomi HPV infekcije mogu biti odsutni, a ako su prisutni, tada nastaju genitalne bradavice ili kondilomi. Uglavnom se slučajno otkriva PAPA testom, preko HPV obriska.

Stvaran broj zaraženih HPV virusom u našoj županiji ne postoji, jer se uzorci uzimaju u ginekološkim ambulantama, no poznato je da HPV-a ima dosta, a često je prisutan uz klamidiju, posebno u ženskoj populaciji.

Savjetovalište za mlade

U Zavodu za javno zdravstvo županije ove je godine otvoreno i Savjetovalište za mlade, u koje srijedom od 16 do 18 sati mogu navratiti bez prethodne najave i saznati sve o reproduktivnom zdravlju.

– Mogu doći mladi ljudi od 12, 13 pa do 27 godina, a najčešće nam dolaze srednjoškolci. Imaju pitanja o spolnim bolestima, simptomima, zaštiti, a imali smo i nekoliko potvrđenih trudnoća – rekla nam je J.V. Vulić, voditeljica savjetovališta za reproduktivno zdravlje adolescenata.

Na savjetovanju se može obaviti i ginekološki pregled, a nakon nekoliko godina rada, možda će se raspolagati i brojem zaraženih od HPV-a.

čitam...