-1 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tužna priča bolesne Vanese

Članak na epodravini o hrabroj Vanesi pokrenuo je lavinu u bolnicama, majka Kruna Dolenec: Vanesa bolesna leži na Rebru, a suprug je u očaju rekao da će baciti bombu, ali on to nije sposoban učiniti
Č

U cijelom tom kaosu, najviše trpi Vanesa koja leži na Rebru i iščekuje svoju sudbinu, koja, kako god okrenemo, nije laka.

Ne propustite

Nakon što smo pisali o bolesnoj Vanesi Dolenec (14) iz Koprivnice, koja je rođena s anomalijom kloakom i do sada je prošla 13 operacija, u zagrebačkim se bolnicama, u kojima se liječi, pokrenula cijela lavina.

Vanesu, koja je rođena bez bubrega, mjehura, debelog crijeva, dvije maternice i rodnice, čekaju dvije teške operacije, one rekontrsukcije mjehura, odnosno cijelo urinarnog trakta te transplantacija bubrega. Operaciju na mjehuru najbolje može izvesti dr. Eugene Minevich iz urološkog centra u Americi, koji surađuje s Klaićevom bolnicom.

No kako je Vanesa trenutno na Rebru, gdje bi joj trebali ugraditi kateter, nakon članka roditeljima se javio dr. Marko Mesić iz Klaićeve, koji je ranije liječio Vanesu, te ih je ponovo htio vratiti na liječenje u Klaićevu.

– Za operaciju mjehura je potrebno proći određene pripreme i iscrpiti konzervativne  metode liječenja, da bi ju dr. Minevich mogao operirati. Na Rebru nisu s njim u kontaktu pa ćemo Vanesu uzeti ovdje pod nadzor nefrologa i vidjeti što možemo dalje, poduzet ćemo sve da dijete bude adekvatno zbrinuto – rekao nam je izuzetno susretljiv dr. Mesić.

Foto: Kristina Kos
Jednog bi dana voljela biti glumica // Foto: Kristina Kos

Dogovorili su sastanak u Klaićevoj, no toga je dana Vanesin otac Dragan u očaju i bijesu nazvao ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i tražio pomoć za Vanesu, odnosno da ju se pošalje na operaciju u inozemstvo.

– Rekao je da će, ako joj se ne pomogne, na Rebro baciti bombu, napasti doktora i ne znam što još sve. Bio je sam kod kuće, a i inače je psihički bolesnik, obolio je od svega kroz što prolazimo, pa mu u očaju svašta pada na pamet. On nije u stanju tako nešto učiniti, a policija je kod nas tražila bombu, kao da ju imamo. U kući sam našla sve razrovano i prevrnuto – požalila nam se majka.

Kako kažu sa Županijskog suda u Varaždinu, određen mu je istražni zatvor koji može trajati mjesec dana, zbog opasnosti od ponavljanja djela.

U cijelom tom kaosu, najviše trpi Vanesa koja leži na Rebru i iščekuje svoju sudbinu, koja, kako god okrenemo, nije laka.

Majka Kruna upravo je završila sastanak s dr. nefrologom Martinom Ćukom na Klaićevoj, koji joj je, kaže, savjetovao da Vanesa dođe kod njih da joj ugrade peritonejski kateter, a ako neće ići morat će na hemodijalize, jer se putem poboljšanja rada mjehura mora poboljšati rad bubrega, prije čega ne može na operaciju.

U Klaićevu će krajem godine doći i dr. Minevich s kojim surađuju pa će se moći dogovoriti rekonstrukcija mjehura u Americi.

– No Rebro je bolnica koja ju šalje na operacije u inozemstvo, a oni ju ne žele poslati, valjda strahuju jer su joj previše toga izrezali prilikom rođenja pa dijete sada nema ni rodnicu ni maternicu. Još nije ni na listi za transplantaciju bubrega, a mi joj ga ne možemo dati jer nismo ista krvna grupa, a donatora nemamo – priča majka Kruna.

Dodaje da je sve to rizično, i katerer i hemodijalize, no nema im druge, jer prije operacije treba koliko je moguće poboljšati rad bubrega, koji pak pati zbog mjehura.

I dok se odvijaju ‘borbe’ za prava djeteta, Vanesa već dva tjedna leži na Rebru te uplašena strahuje što ju dalje čeka, a sve čemu se nada je da će jednog dana biti zdrava i živjeti normalno poput svojih vršnjaka.

Obitelj je i u financijski teškoj situaciji, jer majka s Vanesom boravi na Rebru no svaki dan putuje kući jer si ne može platiti smještaj, a automobil im je potrgan pa ju nemaju kako voziti po bolnicama. Ako netko želi pomoći, može nazvati majku ili joj poslati poruku na br. 0911884892. Tko obitelji želi pomoći financijski, to može učiniti uplatom na žiro račun Podravske banke Krune Dolenec: HR4723860023100779412

https://epodravina.hr/video-vanesi-dan-borba-zivot-a-teske-operacije-ju-ne-zele-poslati-inozemstvo/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Počela koprivnička bajka

FOTO/VIDEO Otvoreno je nikad veće koprivničko klizalište! Brojni klizači se okušali na ledu i super zabavili

Otvorena je Koprivnička bajka! Danas, na prvu adventsku nedjelju, upaljena je svijeća na vijencu u centru grada te je otvoreno...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti