Zelena zebra

Članovi udruge Bolje sutra upoznali se s problematikom pri prelasku pješačkih prijelaza

Voditelj aktivnosti bio je ing. prometa Horvat Franjo koji se osvrnuo na problematiku pri prelasku pješačkih prelaza svih pješaka, a posebno pješaka sa smanjenom pokretljivošću.

09:16h
0

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice održala je dio aktivnosti projekta ZELENA ZEBRA pod nazivom Pogledaj dva puta za članove Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice.

Radionica je bila namijenjena članovima Udruge, osobama s invaliditetom. Voditelj aktivnosti bio je ing. prometa Horvat Franjo koji se osvrnuo na problematiku pri prelasku pješačkih prijelaza svih pješaka, a posebno pješaka sa smanjenom pokretljivošću.

Istaknuo je koji pješački prijelazi su rizični za prelaz ceste. Naveo je niz primjera koje je potkrijepio fotografijama kako bi korisnici što bolje upamtili koji su načini sigurni odnosno koji načini nisu dovoljno sigurni za pješake.

Rizična skupina pješaka su osobe u invalidskim kolicima jer zbog sjedenja imaju visinu od otprilike 1 metar što je vozačima teško uočljivo, slijepe osobe i gluhe osobe. Svi oni na svoj način doživljavaju promet pa tako i način na koji će koristi pješački prijelaz.

Upozorenje za sve sudionike radionice bilo je da treba pogledati toliko puta obje strane ceste dok se ne uvjere da je prijelaz siguran. Ako nailazi automobil u trenutku želje za prelaskom ceste važno je uspostaviti kontakt očima s vozačem odnosno biti siguran da nas je vozač uočio, da li usporava s namjerom da zaustavi vozilo i pusti pješaka da na siguran način prijeđe po pješačkom prijelazu na drugu stranu. Pješački prijelazi koji su obilježeni semaforima su najsigurniji za prelaz. Za pješake s oštećenjima vida su najsigurniji zvučni semafori.

Projekt je odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova odobren na natječaju Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020. Područje: 4. PJEŠACI; Potpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Partneri u projektu su: : Dječji vrtić VRAPČIĆ Drnje, centrala i podružnice; IPA (međunarodno policijsko udruženje) REGIONALNI KLUB KOPRIVNICA i Klub za starije osobe Mariška Koprivnica.