Codefest hackaton

FOTO IT stručnjaci 12 sati bez prestanka razvijaju sustave za pametniji grad

18:00h
0
Codefest hackaton // Foto: Matija Gudlin

Prvi koprivnički hackaton, pod nazivom Codefest, u ovim se trenucima održava u Domu mladih. Radi se o spoju sposobnih i inovativnih mladih ljudi, organizatora kojima trebaju njihove ideje i sponzora koji potiču ovakav razvoj.

Prijavljeno je osam timova od kojih je većina iz Koprivnice. Organizatori ističu kako imamo razloga biti ponosni jer imamo ljude koji će se zasigurno pobrinuti za ozbiljniji rast i razvoj grada.


Martina Golčić // Foto: Matija Gudlin
Martina Golčić // Foto: Matija Gudlin

– Codefest je zanimljiv upravo zato što je dokaz stvaranja ekosistema poticanja poduzetništva i inovacija. S jedne strane imamo mlade ljude koji imaju inovaciju, znanje, sposobnost i volju, a s druge strane imamo organizatore kojima trebaju nove ideje i nova rješenja. Svim silama ću se truditi da ovo postane ne samo uobičajena praksa nego da se održava najmanje dva puta godišnje – ponosno je izjavila Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Natjecanje traje 12 sati s dvije pauze za ručak, a timovima su na raspolaganju četiri mentora koji imaju višegodišnje iskustvo u programiranju.

Marko Petulić // Foto: Matija Gudlin
Marko Petulić // Foto: Matija Gudlin

– Programiranjem u C++ bavim se sedam godina. Ovdje se radi o web programiranju što je malo drugačije, ali vjerujem da ćemo moj tim i ja uspjeti. Da bi naučili programirati potrebno je potruditi se. Internet je pun informacija samo treba izdvojiti vrijeme za učenje – rekao nam je Marko Petulić iz Križevaca.

Zadaci su formirani unutar projekta ideje pametnog grada Koprivnice, jedan je vezan uz online tržnicu dok je drugi vezan uz info servis Koprivnica online.

– Nove stvari podižu spremnost i konkurentnost naših mladih ljudi što ima veliki značaj za grad Koprivnicu. Razvoj malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i startupova glavna je meta u periodu koji je pred nama tako da će svaki ovakav ili slični projekt dobivati podršku grada Koprivnice  – izjavio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Programira se od 9 do 21 sat, a rješenja ne moraju biti finalizirana tijekom natjecanja. Ocjenjivat će se idejna rješenja i inovativan pristup problemu.

Najbolji tim dobiva novčanu nagradu od 4000 kuna, drugo najbolje rješenje 2000 kuna, a treći tim dobit će H18 poklon paket.

čitam...