Comenius školska partnerstva – projekt “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe”

12:33h
0
Comenius tim - OŠ Koprivnički Bregi

Na natječaju za Comenius multilateralna partnerstva za 2012.godinu Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je naš projekt “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe“ i odobrila našoj školi financijsku potporu u iznosu od 14,000.00 Eura! Od 97 prijavljenih osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, naša je prijava s ukupno 109,069 bodova  ne samo zadovoljila zahtjevne europske kriterije, već je dobila i najveći broj bodova. Ponosni smo na timski rad koji je rezultirao takvim uspjehom i iznimno nas raduje što će naši učenici i nastavnici u iduće dvije godine intenzivno surađivati sa školama partnerima iz Latvije, Rumunjske, Italije, Turske, Poljske i Španjolske.


Budući da partnerstvo predviđa svakodnevnu komunikaciju između učenika i nastavnika iz svih škola sudionica te međusobne posjete, projekt će biti jedinstvena prilika da naši učenici upoznaju nove kulture, druže se sa svojim vršnjacima iz europskih zemalja, uče strane jezike i koriste se novim tehnologijama. Osim toga, čitav niz zanimljivih aktivnosti koje će se provoditi tijekom dvije godine omogućit će im da uče iz iskustva, povezuju i proširuju svoja znanja iz geografije, engleskog jezika, informatike, glazbene kulture, likovne kulture i ostalih predmeta te primjenjuju naučeno u svom budućem školovanju i životu.

Radom na projektu naši će se učenici upoznati s kulturom zemalja partnera, književnošću, slikarstvom, glazbom, kulinarstvom, vjerskim i državnim praznicima, načinom života drugih kulturnih zajednica, provođenju slobodnog vremena vršnjaka u zemljama partnerima, ali će tijekom provedbe projekta steći mnoga korisna znanja vezana uz provedbu i planiranje projekata općenito.  Projektni tim s radom je već započeo u kolovozu 2012. Predstavljanjem projekta Učiteljskom vijeću i školskom odboru, te planiranjem aktivnosti, a rad se učenicima naše škole započet će već prvi tjedan nastave kada ćemo i njima prezentirati projekt i oformiti Comenius skupinu učenika koji će sa svojom voditeljicom, koordinatoricom projekta, Sunčicom Vuljak, biti zaduženi za izradu finalnih proizvoda. Već početkom studenog ove godine naši učitelji putuju u Latviju gdje će analizirati provedene aktivnosti i detaljno isplanirati buduće aktivnosti. Nakon Latvije slijede mobilnosti u ostale zemlje naših škola partnera kao i njihov posjet nama u ožujku 2014. godine.

Projektom multilateralnog partnerstva naša škola nastoji pratiti suvremene trendove u obrazovanju i kroz projektni rad poboljšati kvalitetu nastave. Vjerujemo da će to biti neprocjenjivo iskustvo i za naše učenike i nastavnike te da ćemo svi zajedno postati aktivniji u očuvanju vlastite kulturne baštine, ali i otvoreniji prema drugim kulturama i novom općenito. 

čitam...