Iz hrvatske tvornice

Concept_One spreman za proizvodnju

11:34h
0
Concept_One // Izvor: rimac-automobili.com

Put od konceptnog vozila do vozila spremnog za proizvodnju trajao je preko tri godine. Knjiga narudžbi otvorena je već 2012. godine, a nakon četiri godine po prvi puta će biti predstavljena inačica spremna za proizvodnju i to na Ženevskom Motor Showu sljedeći mjesec.

Concept_One je električni automobil vrlo visokih performansi, a proizvodi ga hrvatska tvrtka Rimac Automobili iz Svete Nedjelje. Želja osnivača, Mate Rimca, bila je da stvori ne samo brži već i prilagodljivi te okretniji automobil kojeg će biti zabavnije voziti od klasičnih benzinskih.

Vozilo za pogon koristi čak četiri elektromotora od kojih je na svakom kotaču smješten po jedan, a ukupna snaga koju razvijaju je čak 1088 konjskih snaga. Pogonski sustav nazvan “Rimac All Wheel Torque Vectoring” ili R-AWTV koristi senzore postavljene oko šasije i suspenzije automobila te tako svakom elektromotoru šalje podatke kako bi se koristio optimalan okretni moment za svaki kotač.

Zbog visokog okretnog momenta, ekstremno niskog centra ravnoteže i ostalih inovativnih tehnologija Concept_One ulazi u klasu hyper vozila, rame uz rame s McLarenom P1 i Ferrari LaFerrarijem. Do stotke ubrzava za samo 2,6 sekunde, a nakon još samo tri sekunde do 200. Kazaljka se s brojkom 300 sastaje nakon nevjerojatnih osam sekundi. Maksimalna brzina koju može razviti je 355 kilometara na sat.

Za pohranu energije koristi se baterija od 82 kWh koja kod ubrzanja može isporučiti čak 1MW snage, a uz pomoć regenerativnog kočenja može preuzeti 400 kW. S obzirom na to da se radi o ekstremnim naporima za baterijske ćelije razvijen je poseban sustav hlađenja uz pomoć tekućine.

Šasija automobila i svi ostali dijelovi izrađeni su od bloka aluminija ili od karbonskih vlakana.

Izvor: rimac-automobili.com

čitam...
Loading...