PROMJENA PLANA

COVID potvrde u državnim i javnim službama u primjeni od utorka, vrijede antigenski i PCR testovi na teret državnog proračuna

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će Nacionalni stožer danas donijeti odluku o uvođenju COVID potvrda u državne i javne službe koje počinje u ponedjeljak te da primjena kreće od utorka.

08:40h
0
Ilustracija
Zgrada županije // Foto: arhiva

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će donijeti odluku kojom se od ponedjeljka uvode obvezne COVID potvrde u državne i javne službe, a njihova će primjena početi od utorka, potvrdio je ravnatelj Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dodao je i da se rezultati kućnih testova neće priznavati kako bi se moglo ući u zgradu državne i javne službe.

Kontrolu će obavljati same institucije

Ranije u četvrtak i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da će od utorka svi nastavnici, učitelji i profesori, kao i drugi djelatnici škola, učilišta i fakulteta za dolazak na posao morati imati COVID potvrdu ili negativan test.

– Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koje se mogu programirati na način da se COVID potvrdom može omogućit ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti, rekao je ministar obrazovanja – rekao je.

Svima koji se moraju testirati, dodao je, moraju osigurati da što lakše i što bliže provedu testiranje.

– Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno – objasnio je ministar. Proces kontroliranja covid potvrda i testiranja zaposlenika, kaže, posložit će ravnatelji.

Konkretno, kontrolu će obavljati same institucije. Kako kaže Fuchs, u školama je osoblje koje se može posložiti na način da se kontroliraju covid potvrde.
– Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, kazao je. Pojasnio je da će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole.
– Ja mislim da nemamo baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati. Ipak je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana, sad smo na razini od 74 cijela nešto posto – rekao je Fuchs. Tome je dodao da osobno ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati te da ako netko odbije testiranje, neće moći ući u radni prostor.

Testiranje na teret državnog proračuna

Komentirao je i najave nekih fakulteta kako će covid potvrde tražiti i od studenata. Fuchs kaže da odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status covid potvrdama.

– Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice) –  pojasnio je.
Zaključio je kako će testiranje za sve državne zaposlenike i javne službenike ići na teret državnog proračuna.
– Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati –  rekao je ministar.
Testirat će se 100 tisuća ljudi
Capak je rekao da u sustavu kojeg će obuhvatiti proširenje covid-potvrda imaju 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava.
– To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvaća. Koliko među njima točno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100 tisuća. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati. Dakle dali smo mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim tko im to može napraviti – poručio je.

Poručio je i da se kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu, osim za orijentaciju.

– Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR – pojasnio je.

Razmišlja se o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane

Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba jedna postupnost. Naveo je da sada imamo nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj te oko 500 tisuća onih koji su preboljeli tu bolest.

– Mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima – rekao je.