samo za cijepljene

Covid putovnice uvodi osam zemalja, evo kamo više ne možete bez njih

Ako ste se cijepili onda vam samo fali još par hiljada eura - i mirne duše možete na Sejšele.

15:54h
0

Svjetski prvaci u cijepljenju, Izraelci, odlučili su se za jedan potez koji je izazvao proturječne reakcije. Od nedjelje uvode zelene putovnice, za ljude koji su primili dvije doze cjepiva i one koji su preboljeli koronu. Postoji i ljubičasti bedž, kojeg će nositi svi ostali. S ljubičastim bedžom ljudi smiju u trgovačke centre, muzeje i kafiće – ali oni sa zelenom putovnicom zato mogu i u teretane, na koncerte, predstave, na bazene, u hotele, ali i u restorane.

Izrael je cijepio 45 posto populacije i misle da je princip: tko se cijepio smije – pošten. Mnogi misle suprotno: da je to diskriminacija, stvaranje nejednakosti, neki su se čak usudili reći: je li moguće da ljude obilježavaju isti oni koji su prije 80 godina morali nositi žutu zvijezdu oko ruke. Mnogo je kritika izraelskih vlasti i njihovog odnosa prema korona krizi – na početku pandemije tajne službe su pratile mobitele, sada ih Palestinci optužuju da su im blokirali dostavu Sputnika V – i to prvu pošiljku koju su uopće dobili. Iz Tel Aviva nam se javio Andrej Cimermanović.

– Zelena putovnica je dokument koji može zatražiti svaka cijepljena osoba ili osoba koja je preboljela covid, svaka osoba koja je primila oba cjepiva u razmaku od 21 dan za nekih 10 dana nakon drugog obroka cjepiva dobiva takav dokument pomoću kojeg onda može otići u teretanu, bazen, hotel, prisustvovati kulturnim događanjima i slično. Kontroverze uvijek postoje kao posljedica političkih odluka posebno u ovakvim okolnostima i u raznolikom društvu kao što je izraelsko – rekao je Cimermanović.

Sjećate se kako su u Hrvatskoj svi stalno govorili da neće biti Covid putovnica, i da je to kršenje ljudskih prava, a u Direktu su stalno govorili da nije baš tako i da je pitanje vremena kada će ih netko uvesti: e, pa nije ih uvela samo Slovenija. Uvelo ih je još sedam zemalja u svijetu koje kažu: ako ste se cijepili, izvolite nam doći.

Dakle, o slovenskom slučaju ste sve čuli prekjučer. Vjerojatno niste znali, ali još od 28.prosinca možete u Poljsku, ako ste Europljanin, i imate dokaz da ste se cijepili. I Rumunjska je jedna od europskih pionira: već mjesec dana nema karantene za cijepljene putnike.

Cipar, koji je to najavio prvi, COVID putovnice planira uvesti 1. ožujka. A s Izraelom su već dogovorili da cijepljeni putuju bez ikakvih restrikcija, testova, karantena i ostalog. I u Estoniju možete ako ste se cijepili ili preboljeli COVID u zadnjih 6 mjeseci. Island isto planira od 1. svibnja.

Ako ste se cijepili onda vam samo fali još par hiljada eura – i mirne duše možete na Sejšele. I za kraj sedam, odnosno osam veličanstvenih – Gruzija prima cijepljene.