Crkvena zvona su im preglasna // Udruga se protiv buke bori nagradnom igrom

13:54h
0
Ilustracija

Udruga Želim miran život se nagradnom igrom bori protiv buke crkvenih zvona. Napominju da je po broju izloženih osoba, zagađenje bukom na drugom mjestu, odmah iza zagađenja zraka.


– Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba, o čijem podmirenju ovisi ukupni životni standard. Osobine susjedstva bitno utječu na kvalitetu života, a buka je jedna od važnijih osobina – napominju oni.

Dodaju da se za stanovanje uglavnom odabiru mirna stambena naselja kako bi se izbjegao problem s bukom, a tu nastaje problem jer postoji jedan izvor buke koji nije zakonski reguliran.

– To je buka crkvenih zvona odnosno “vjerska” buka. Buka koja se širi s crkvenih zvonika je preglasna, prečesta, u krivo vrijeme i predugo traje. Jutarnja zvonjenja u 5 ili 6 ujutro su razine buke 70-80 dBA trajanja 2 minute. Impulsna buka zvučnog označavanja vremena svakih 15 minuta je razine 60-70 dBA i tu su nedjeljna jutra ispunjena bukom – navode iz udruge te dodaju da je to svakodnevna realnost naoko mirnih stambenih naselja.

Kako bi što više upozorili na problem buke crkvenih zvona, udruga Želim miran život organizirala je nagradnu igru pod nazivom “Dokumentiraj buku crkvenih zvona i osvoji poklon zvukomjer”.

Detalji nagradne igre se mogu vidjeti na web stranici udruge www.zmz.hr

čitam...