skriva li legradsko tlo crno zlato

CRNO ZLATO Krenula INA-ina istraživanja, hoće li općina Legrad zadovoljno trljati ruke?

Koliko imam iskustava, bit će to posao od nekoliko mjeseci, ovisi o dubini na kojoj se radi. Ako se zaista pokaže da nafte ima, općini će pripasti zarada u iznosu od 2,5 posto i to od svakog prodanog barela, kazuje Sabolić.

17:00h
0
Bušotina Legrad
Bušotina u Legradu // Foto: Ivan Brkić

Počeli su radovi na polju ‘Legrad 2’ koje provodi naftna industrija INA. Kroz nekoliko mjeseci, nakon što završe opsežna ispitivanja, pokazat će se hoće li općina Legrad zadovoljno trljati ruke.

Kako nam je rekao načelnik Ivan Sabolić, prije tri godine su počela 3D seizmička istraživanja i to na području spomenute općine pa čak do Koprivničkog Ivanca pa su našli zanimljive lokacije na kojima će bušiti da bi istražili ima li nafte.

– Ono što mogu reći je da su im pripreme počele kako se snijeg otopio. Tada su počeli s krčenjem terena i pripremom za bušenje. Koliko imam iskustava, bit će to posao od nekoliko mjeseci, ovisi o dubini na kojoj se radi. Ako se zaista pokaže da nafte ima, općini će pripasti zarada u iznosu od 2,5 posto i to od svakog prodanog barela. Dobiva još i Županija te država – kazao nam je načelnik Sabolić.

Koliko bi to novaca moglo biti nije nam mogao precizirati s obzirom na to da ovisi o eksploatiranim količinama, ali i o cijeni ovog ‘crnog zlata’.

Ivan Sabolić
Hoće li Općina Legrad upecati uspješnu poslovnu priliku // Foto: Ivan Brkić

Također, važno je spomenuti i općinski projekt koji se odnosi na geotermalne izvore na tom području.

– Čeka se Ministarstvo zaštite okolišta i energetike da donese pravilnik o obnovljivim izvorima energije. Jer kada je prije tri godine stupio na snagu novi zakon, pravilnik s time nije bio usklađen. Onda je povučen iz procedure i sad se čeka novi. Kada stupi na snagu onda bi se turska tvrtka MB Geothermal prijavila na natječaji. Ispitivanjima će potom vidjeti koliko energije uopće mogu crpiti te isplati li im se ulaganje – zaključuje načelnik Sabolić.

Bušotina Legrad
Foto: Ivan Brkić

čitam...
Loading...