Mjere opreza

Crveni križ organizirat će dostavu namirnica i lijekova starijim građanima, kojima se ne preporučuje da izlaze

19:47h
0
Foto: kckzz.hr

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić izvijestio je danas članove kako se odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske aktiviraju svi općinski i gradski stožeri civilne zaštite koji će svoje resurse usmjeriti prema aktivnostima sprječavanja potencijalnog širenja koronavirusa. S načelnicima aktiviranih stožera održan je i sastanak.

Dodao je kako je zdravstveno stanje na području županije stabilno te kako nema zabilježenih slučajeva oboljenja od koronavirusa. Potvrdila je to i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazavši kako je 350 osoba stavljeno pod preventivni liječnički nadzor samoizolacije te kako se radi o osobama koje nisu pokazivale simptome, odnosno one trenutno imaju zdravu kliničku sliku bez simptoma koronavirusa.

Načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako je Policijska uprava od 13. do 17. ožujka primila 35 dojava te utvrdila devet kršenja mjera samoizolacije koje su odredili sanitarni inspektori. Osobama koje su zatečene u prekršaju uručeni su prekršajni nalozi te je o svemu obaviješten i Državni inspektorat. Štimac je naglasio kako su osobe kojima je određena mjera samoizolacije dužne držati se uputa te apelirao na građane da sumnje u kršenja prijave pozivom na 192, 112 ili na e-mail: koprivnicko-krizevacka@policija.hr.

Foto: kckzz.hr

Stožer je raspravljao o preporuci Zavoda za javno zdravstvo za očuvanja zdravlja osoba iznad 60 godina i osoba s kroničnim bolestima te je apelirao na sve starije građane da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde, jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev je izvijestila kako će u gradskim društvima Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac biti uspostavljeni dežurni telefoni koji će raditi od 7 do 19 sati kako bi volonteri zaprimili pozive starijih osoba radi odlazaka u ljekarnu i nabavku najosnovnijih namirnica. Crveni križ također apelira i na pomoć gerontodomaćica koje prema preporukama treba usmjeriti prema obavljanju navedenih poslova i pomoći starijim osobama.

Foto: kckzz.hr

Što se organiziranog darivanja krvi tiče Stožer je zauzeo stav na temelju preporuke Zavoda za javno zdravstvo kako će se akcije održavati prema rasporedu uz poštivanje najviših higijenskih standarda. Osigurana su sredstva za dezinfekciju, a darivatelji će biti zamoljeni da se pridržavaju sigurnosnog razmaka od najmanje jednog metra, a poželjno dva metra osobne udaljenosti.

Biserka Zlatar iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije izvijestila je kako je Izdvojena ordinacija za pregled građana pod sumnjom na zaraženost koronavirusom počela s radom te su nakon pregleda četiri osobe iz predostrožnosti upućene u samoizolaciju. Ordinacija (Trg dr.Tomislava Bardeka 10 – ulaz s dvorišne strane nasuprot Zavoda za hitnu medicinu) je dežurna 24 sata i prima pacijenata sa sumnjom na koronavirus odnosno ozbiljnim simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, kratkog daha i umora.

Mole se pacijenti da ne dolaze direktno u ordinaciju već da prvo kontaktiraju liječnika putem telefona (048/279-637) te dogovore postoji li potreba za dolaskom!

Pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski dodao je kako Stanica sa svojim ispostavama u Đurđevcu i Križevcima stoji na raspolaganju za sve aktivnosti koje će biti potrebno provesti.

Članovi Stožera apelirali su na stanovništvo da ostane mirno, te da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa. Posebno su apelirali na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane, a građane ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da prijave slučajeve na broj Županijskog centra 112.

čitam...
Loading...