razvoj ruralnih krajeva

FOTO D. Katica: Ključ je poštivanje tradicije i povezivanje s modernim

13:30h
0
Predavanje Za razvoj ruralnih krajeva // Foto: Matija Gudlin
Predavanje Za razvoj ruralnih krajeva // Foto: Matija Gudlin

Dijana Katica, predsjednica Udruge kluba članova Selo, objasnila je da Hrvatska ima čak 92 posto ruralnih područja i stoga očekuje od nove Vlade i Ministarstva turizma da malo više pažnje, pomoći i sredstava usmjere upravo tim krajevima.

Predavanje Za razvoj ruralnih krajeva održano je danas, u petak, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Koprivnici, u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Udruge kluba članova Selo.


Tom prilikom Darko Sobota, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, uručio je zahvalnice i poklon pakete poljoprivrednim proizvođačima, predstavnicima OPG-ova te svi kandidatima koje je Koprivničko-križevačka županija nominirala u projektima Suncokret ruralnog turizma, Zlata vrijedan i Mladi poljoprivrednik.

– Koprivničko-križevačka županija ima dobre pogodnosti i upravo su tri značajne medalje Suncokreta ruralnog turizma otišle upravo u ovu županiju. Svi koji se bave ruralnim turizmom trebaju razgovarati sa strukom kao što su ruralni arhitekti, etnolozi i etnografi, zatim lokalnom samoupravom. Potrebno je poštivati tradicionalne elemente, ali i napraviti dobru poveznicu s modernim – istaknula je Dijana Katica, predsjednica Udruge kluba članova Selo.

Objasnila je da Hrvatska ima čak 92 posto ruralnih područja i stoga očekuje od nove Vlade i Ministarstva turizma da malo više pažnje, pomoći i sredstava usmjere upravo tim krajevima.

Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma primila je Jasmina Rakić u kategoriji turistička seljačka obiteljska gospodarstva za Seoski turizam Rakić. Isto tako, zlatna povelja dodijeljena je i Gradu Đurđevcu u kategoriji ruralno-turističke manifestacije te obitelji Karlovčan za turističku interpretaciju tradicijskog načina života.

U sklopu projekta Zlata vrijedan, najboljom mladom nadom u poljoprivredi proglašen je Ivan Imbrišić, dok je u sklopu projekta Mladi poljoprivrednik drugo mjesto pripalo Josipi Matović koju je za nagradu nominirala općina Sveti Petar Orehovec.

-Županija je aktivno uključena u poticanje ruralnog turizma. Prije svega kroz same organizacije i manifestacije na području naše županije i šire. Mi smo tu da pomognemo svima da se predstave na način kako oni sami to zaslužuju – rekao je Sobota.

Teme ovog predavanja bile su osnove ruralnog turizma, pravni okvir za registraciju i rad turističkih seljačkih gospodarstava, marketing i promocija te internacionalizacija agrara.

čitam...