KONFERENCIJA ZA MEDIJE

D. Vadla: Daleko smo od broja cjepiva koji je za nas namijenjen, ne biramo s kojim ćemo cjepivom u koju općinu

U Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježena su tri nova slučaja.

10:45h
0
Foto: kckzz.hr
Foto: kckzz.hr

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao konferenciju za medije. Podsjetimo, prije toga poslali su priopćenje u kojemu stoji kako je zabilježen jedan novi slučaj.

Prvi je riječ uzeo načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

– U školama je stanje dobro. Nastava je kontaktna u svim školama, nemamo razreda u samoizolaciji. Samo su dva učenika pozitivna u županiji, 14 ih je u samoizolaciji, nema pozitivnih nastavnika, dva su u samoizolaciji, dok su dvije osobe od nenastavnog osoblja pozitivne, a jedna u samoizolaciji – rekao je Ljubić, dodavši.

– Svugdje brojka raste. Kod nas, u županiji, već je neko vrijeme stabilna. Nema porasta ni pada. Hvala sugrađanima na odgovornom ponašanju, važno je držati se mjera – istaknuo je.

Podsjetio je kako su sportska natjecanja na otvorenom, poput županijskih nogometnih liga, dobili pravo nastavka.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Omogućite da se lige provode kao i dosad, suzdržite se posjećivanja natjecanja kako bi se sport mogao održavati – apelirao je Ljubić.

Ljubić: “Nema većih kršenja, vlasnici su dobili usmene opomene.”

Potvrdio je, također, kako se provode inspekcijski nadzori ugostiteljskih objekata, nakon što su otvorene terase. Kazao je kako su inspektori civilne zaštite proveli 54 nadzora. Prema njegovim riječima, nije bilo većih kršenja mjera, već sitnih nedostataka zbog kojih su vlasnici dobili usmene opomene. Inspektori će ih ponovno obići kako bi provjerili jesu li nedostaci uklonjeni, dodao je Ljubić.

D. Vadla: “Koje nam god cjepivo dođe, s njime izlazimo van. Ne biramo s kojim ćemo cjepivom ići u koju općinu.”

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako je prvom dozom dosad cijepljeno 6363 građana, a drugom iznad 1961.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Već danas cijepit će se kod liječnika opće prakse, prije svega nepokretne i osobe manje pokretljivosti koje neće doći na punktove. Sada se drugom dozom cijepe i štićenici domova za starije osobe. Količine cjepiva u našoj županiji su takve kakve jesu. Odmah ih primjenjujemo. Primili smo sve tri vrste cjepiva, i Pfizerovo i Modernino i AstraZenecino. Kada stiže veća količina, za zahtjevnu organizaciju punkta potrebno je barem 300-400 i više ljudi. U Križevcima smo, na jednome mjestu, brzo i efikasno cijepili 930 sugrađana jer nam je toliko doza bilo dostupno. Dosad je sve dobro proteklo – kazala je D. Vadla, podsjetivši na mjesta na kojima su proveli cijepljenje.

Ujedno je najavila kako će u srijedu cijepiti u Svetom Petru Orehovcu, u petak u Goli, a u subotu u Koprivnici gdje će s Pfizerovim cjepivom, kazala je, dati prvu i drugu dozu.

– Cijepili smo sa sve tri vrste cjepiva, nismo zabilježili posebne nuspojave, veće na jedno ili drugo cjepivo. Sva su sigurna, učinkovita, provjerena. Apeliram, cijepite se, ne čekajte. Sve što dođe na punkt, neka se njime procijepi. Nažalost, ne znamo kako će nam cjepivo dolaziti, već gotovo dan za danom, maksimalno tjedan dana. Nadajmo se kako će u idućem tjednu stići količine koje su najavljene. Bude li tako, planiramo cijepiti AstraZenecinim cjepivo jer će nam ono stići. Nadam se da ćemo obići općine koje dugo čekaju. Koje nam god cjepivo dođe, s njime izlazimo van. Ne biramo s kojim ćemo cjepivom ići u koju općinu – istaknula je D. Vadla.

– Liječnici koji su iskazali želju za nepokretne pacijente dobili su svoju količinu. Bude li ih još, dat će im se određene količine. Svi su zadovoljni provođenjem cijepljenja u našoj županiji. Jedino što nam nedostaje jesu dovoljne količine cjepiva. No, vjerujem da će doći količine za ljude iznad 60 godina, kao i sve ostale koji se žele cijepiti. Rekla sam, za našu je županiju planirano 160 tisuća doza, dosad smo dobili oko osam tisuća. Dakle, daleko smo od broja koji je za nas namijenjen – zaključila je D. Vadla prema čijim je riječima interes za cijepljenjem svakim danom sve veći.