Suđenje bombašima iz Ivanca

‘Da mu i nije odmah pružena liječnička pomoć, Brunec bi preživio’

15:24h
0
Ljubavnici Valentina Brunec i Nikola Laboš na suđenju u Varaždinu // Foto: Zvonimir Markač
Ljubavnici Valentina Brunec i Nikola Laboš na suđenju u Varaždinu // Foto: Zvonimir Markač

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas je nastavljeno suđenje Nikoli Labošu i Valentini Brunec radi kaznenog djela pokušaja ubojstva Valentininog supruga Hrvoja Brunca. Današnje ročište bilo je rezervirano za sudske vještake.

Mirko Zebić, stalni sudski vještak za balistička i mehanoskopska vještačenja, uspoređivao je otiske cipela s mjesta događaja u Koprivničkom Ivancu i cipele koje je policija oduzela Labošu.

Na sudu se moglo čuti da je utvrđeno da opće karakteristike spornih tragova odgovaraju dostavljenim cipelama, međutim, zbog slabe izraženosti individualnih karakteristika ne može se decidirano i utvrditi da su sporni tragovi nastali upravo pomoću dostavljenih cipela, to jest sporni tragovi su nastali ili pomoću dostavljenih cipela ili pomoću nekih drugih cipela iste marke i veličine.

Sudskomedicinska vještakinja Andrina Kopjar, pak, rekla je kako je Brunec zadobio eksplozivnu ranu desnog stopala, rane razderotine obje noge, višestruka strana tijela obje noge, prijelom petne i kuboidne kosti desnog stopala, prijelom desnog ivera.

Ova ozljeda, dodaje, nastala je djelovanjem eksplozivnog sredstva kakvo može biti i ručna bomba.

– Ovakve ozljede svakako zahtijevaju medicinsku pomoć, no u slučaju da je oštećeniku pružena hitna medicinska pomoć kasnije, odgođeno, ne bi nastupio smrtni ishod, budući da neposredna opasnost za život nije postojala. Do smrti oštećenika moglo bi doći tek nakon nekog dužeg vremena zbog komplikacija ozljede kao što je sepsa koja nastaje zbog zagađenja rane – rekla je vještakinja.

Draženka Topolnjak Pavišić, psihologijska vještakinja, na sudu je kazala da je u razgovoru s Labošem koristila podatke koje je dobila iz razgovora s V. Brunec.

– Kad me se konkretno pita vezano za podatak koji sam dobila od prvooptuženika o mjestu gdje su održavali seksualne odnose u kući drugooptuženice, konstatiram da sam ga pitala u drugom susretu da li je točno da su seksualne odnose imali u dječjoj sobi kako je prvi puta naveo, s obzirom da drugooptuženica tvrdi da su se oni odvijali u dnevnoj sobi – izjavila je, među ostalim, psihologijska vještakinja.

Suđenje se nastavlja 9. prosinca u 9 sati, a tada bi svoj iskaz trebali dati balistički vještak Mladen Rutalj i informatički vještak Miroslav Bača.

čitam...