Skrb o koprivničkoj djeci

Dadilje i roditelji strahuju od smanjivanja subvencije, evo što kažu nadležni

15:06h
0
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Kada je riječ o dadiljama, ništa se ne mijenja. Samo želimo napraviti sveobuhvatnu analizu poslovanja dadilja i vrtića, jer želimo što kvalitetnije urediti sustav. Strahovi o smanjenju subvencije su neosnovani – rekao nam je Ledinski.

Ovih su nam se dana u redakciju javili roditelji čija se djeca čuvaju u obrtima za čuvanje djece, kod popularno zvanih dadilja. Strahuju da će ih to dodatno koštati, jer grad Koprivnica navodno smanjuje subvencije.

Cijena čuvanja djece je ista kao i u gradskim vrtićima. Grad subvencionira 1000 kuna po djetetu, dok roditelji plaćaju 500 kuna mjesečno.

Sve je počelo tako da su ‘tete čuvalice’ ostale neugodno iznenađene kada su im ovoga mjeseca iz Grada Koprivnice stigli novi obrasci koje i inače ispunjavaju, ali sada se od njih traže dodatni podaci. Primjerice, ranije su svaka tri mjeseca obrazlagale na što je potrošen subvencioniran novac, dok sada to moraju činiti svakoga mjeseca.

No ono što ih je najviše šokiralo je stavka u kojoj ih se traži da točno navedu dane kada je

Darko Ledinski // Foto: arhiva ePodravina.hr
Darko Ledinski // Foto: arhiva ePodravina.hr

koje dijete bilo bolesno te ga nije bilo na čuvanju. Kako ih to nitko do sada nije pitao, zaključile su kako je moguće da im grad te dane neće subvencionirati. Kako su djeca često sklona virozama, to bi donijelo značajno manja sredstva. Cijena subvencije po danu iznosi oko 43 kune.

– Dadilja nas je obavijestila kako je moguće da se smanje subvnecije i vjerujem da to znači da ćemo taj dio, kada je dijete bolesno, morati plaćati mi roditelji. Nadam se da do toga neće doći – rekla nam je jedna majka (podaci poznati redakciji) koja je željela ostati anonimna.

Darko Ledinski, gradski pročelnik za društvene djelatnosti, kaže pak da nema govora o smanjivanju subvencija.

– Kada je riječ o dadiljama, ništa se ne mijenja. Samo želimo napraviti sveobuhvatnu analizu poslovanja dadilja i vrtića, jer želimo što kvalitetnije urediti sustav. Strahovi o smanjenju subvencije su neosnovani – rekao nam je Ledinski.

Dodao je da će nakon provedene analize pozvati sve dadilje te u dogovoru s njima donijeti pravilnik u kojem će svaka stavka biti jasno izražena i koji se neće mijenjati.

– Dadilje će tako točno znati u što ulaze, a ako se neće slagati s rješenjem, pozvat ćemo ih ponovo i sve dogovoriti u partnerskom odnosu – kaže Ledinski te ističe kako mu je drago što se taj smjer ženskog poduzetništva te samozapošljavanja sve više razvija.

Obrti za čuvanje djece počeli su se otvarati kada prije par godina u gradskim vrtićima nije bilo dovoljno mjesta. No otvaranjem privatnog vrtića Igra, taj je problem riješen i trenutno, prema riječima Darka Ledinskog, mjesta ima i više nego dovoljno.

Dadilje sumnjaju da je upravo to razlog preispitivanja njihovog poslovanja.

Na području Koprivnice trenutno posluje šest obrta za čuvanje, a još dva su u procesu otvaranja. Prema zakonu dadilje mogu na subvenciji imati do 12-ero djece te moraju biti zaposlene dvije osobe koje o njima skrbe.

– Grad skrbi o 72 mališana u vidu subvencija dadiljama za što izdvaja gotovo milijun kuna godišnje – kaže Ledinski te dodaje da su subvencije različite od grada do grada te iznose od 400 do 1200 kuna.

Što će donijeti novi pravilnik, ostaje tek za vidjeti.

čitam...
Loading...