rezime

Dalijeva izložba polučila sjajne rezultate, dolaze interaktivna djela Leonarda da Vincija

Podsjetimo, izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

13:30h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Izložba Slavadora Dalija pod imenom Recepti za besmrtnost otvorena je 26. travnja te će takva ostati do nadolazeće nedjelje 3. studenog. Izložba je stigla iz privatne kolekcije R. Mayera, Kunstgalerien Böttingerhaus iz Bamberga.

Kako navode iz Grada i Muzeja, izložba je označila još jedan veliki iskorak u kulturno-turističkoj prepoznatljivosti Đurđevca, te otvorila vrata tisućama posjetitelja koji su uz izložbu mogli doživjeti i ostale kulturne i turističke raznolikosti grada Đurđevca i njegova zavičaja.

– Nakon Picassa i Chagalla, Dalijeva izložba polučila je sjajne rezultate. Projekt je iskazao i financijsku izdrživost, a posebno ističem kako je prodano čak 2983 suvenira. Valja istaknuti i veliki interes medija. Brojka od 16221 posjetitelja nije konačna jer izložba je otvorena do nedjelje i sigurno će biti još posjetitelja. Stizali su gosti iz raznih država, od Engleske, Italije, Portugala, preko azijskih zemalja do SAD-a. Neizostavna je bila potpora Grada Đurđevca, kao i sponzora Ina d.d. i Hrvatskih šuma, te Minstarstva znanosti i obrazovanja. Svima njima veliko hvala – riječi su ravnateljice Muzeja Edite Janković Hapavel.

Podsjetimo, izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

Foto: Jurica Karan
Hrvoje Janči // Foto: Jurica Karan

– Sudeći prema brojkama od ove i prethodnih izložbi pokazali smo da kultura može biti samoodrživa, da može funkcionirati pozitivno te dodati vrijednost svakom mjestu, kod nas je to utvrda Stari grad. Izložba daje duh utvrdi, a ja kao gradonačelnik mogu biti samo ponosan. Čestitke djelatnicima Muzeja i našim sponzorima, te hvala našem saborskom zastupniku Željku Lackoviću na začetku, na ideji one prve izložbe – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Janči i predao riječ predsjedniku Gradskog vijeća Željku Lackoviću.

– Ovo je dobra prilika da se pohvali rad i Muzeja i ravnateljice. Pohvala gradonačelniku i gradskoj upravi na rezultatima koje postižu na području kulturnog turizma. Imamo svega, od prirodne do kulturne baštine. U našu utvrdu uvrštavaju se najveći svjetski umjetnici i na taj način se stvara potrebna vidljivost koja onda otvara ne samo doživljaj u pogledu velikih imena, nego i nas, grada Đurđevca i naše lijepe Podravine. Hvala sponzorima koji su prepoznali da je kultura dobar način promocije vlastitih brendova – jasan je bio Lacković.

Sve okupljene zanimalo je što sada slijedi, a maleni uvid dala je ravnateljica Janković Hapavel u suradnji s gradonačelnikom. U svjetski poznatom Louvreu aktualna je izložba Leonarda da Vincija, a nešto slično bit će i u Đurđevcu koji prati svjetske trendove, rekao je gradonačelnik, a pojasnila ravnateljica.

Foto: Jurica Karan
Željko Lacković // Foto: Jurica Karan

– Radi se o zanimljivoj izložbi. Naša najbrojnija publika je školska populacija, a pošto se nastoji izaći van iz učionica i učiti i u drugim ustanovama, odlučili smo da to bude izložba s dvadesetak i više interaktivnih modela gdje će zapravo moći i dodirivati i gledati i učiti. Željeli smo da ova izložba bude mali iskorak od one prethodne, ali da budemo u trendu kao što je rekao gradonačelnik – kazala je ravnateljica Janković Hapavel.

Cilj im je prezentirati i naše umjetnike, osobito naivne umjetnike. U prostorima Muzeja izložit će djela naive, našu baštinu. Izložba će biti u razdoblju proljeća i ljeta, kao i prošle izložbe, a iz Muzeja i Grada obećali su da će obavijestiti javnost na vrijeme.

Foto: Jurica Karan
Edita Janković Hapavel // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

čitam...