Ušao u Sabor umjesto Ivane Maletić

Damir Felak (HDZ): Ako osnujemo klub naših zastupnika, onda bi u Sabor trebali dojahati na devama

10:09h
0
Damir Felak ulazi u Sabor umjesto Ivane Maletić // Foto: Valentina Blažek

U svakom slučaju sam za to da se svi neformalno družimo i dogovaramo nastupe jer nam je svima u interesu da izborimo što više za ovaj kraj iz kojeg dolazimo, rekao je Damir Felak.

Danas će se novoizabrani, deveti saziv Hrvatskog sabora okupiti na prvoj sjednici. Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora koji su se održali 11. rujna na kojima je HDZ dobio većinu, i naš kraj će imati svoje predstavnike.

U Sabor je ušao i Damir Felak (HDZ), a od nezavisni Branko Hrg te nezavisni Željko Lacković s liste Milana Bandića i novigradski načelnik Mladen Mađer (HSS) koji je kao i Lacković svoj potpis dao Plenkoviću.

Damir Felak // Foto: Valentina Blažek
Damir Felak // Foto: Valentina Blažek

– Na tijelima HDZ-a donesena je odluka da ja ulazim u Sabor kao zamjena za Ivanu Maletić koja ostaje u Europskom parlamentu. Darko Sobota bolje je plasiran na listi od mene, no zbog svoje dužnosti zamjenika župana ne može istovremeno biti i u Saboru tako da na mjesto koje je dodijeljeno našoj županiji ulazim ja – objasnio nam je Damir Felak.

Naglasio je da će se tijekom svog vremena u Saboru zalagati prvenstveno za projekte koji se tiču Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, ali prioritet će mu isto tako biti sve što spada pod njegovu stručnu domenu, a to je šumarstvo i drvna industrija.

Željko Lacković još je ranije predložio da saborski zastupnici iz našeg kraja surađuju u nekom obliku kluba podravsko-prigorskih zastupnika, no Felak nije baš oduševljen takvom idejom.

Vjerujem da bi onda na takav klub svi trebali dojahati na devama – rekao je Felak, vjerojatno misleći kako su četiri zastupnika taman za četiri deve koje uskoro stižu u Đurđevac kao turistička atrakcija.

Dodao je kako mu je Lacković jako drag čovjek koji je prepun ideja, ali takva mogućnost je jednostavno neprovediva, jer kaže da ne postoji u saborskom poslovniku.

– No, u svakom slučaju sam za to da se svi neformalno družimo i dogovaramo nastupe jer nam je svima u interesu da izborimo što više za ovaj kraj iz kojeg dolazimo – rekao je Felak.

Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin
Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

U dosadašnjoj Vladi naš kraj je također imao svog čovjeka, pomoćnika ministra regionalnog razvoja i EU fondova Tomislava Jurendića. Damir Felak se nada da će i on i dalje biti u sastavu ministarstva, no napominje da će se sada mijenjati zakon o Vladi pa će mjesta pomoćnika ministara u skorašnjem razdoblju biti ukinuta, a uvest će se pozicije ravnatelja uprava koji će biti birani javnim natječajima.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković imat će istaknutu ulogu u Saboru budući da je izabran kao predstavnik šestoro Bandićevih zastupnika.

– Sudjelovat ću na sastancima te moći forsirati važna pitanja za naš kraj. Odmah u  početku ću predložiti mijenjane zakona o renti. Kako je to Dobrovićev resor, a on je europski orijentiran, vjerujem da će prihvatiti prijedlog da se renta uskladi s praksom Europske unije – najavio je Lacković svoje planove. Uz to, jedan od prvih poteza će mu biti da država pokrije troškove školskih udžbenika u cijelosti.

Mladen Mađer već je krenuo put Zagreba.

– U 13 sati imamo sastanak u središnjici pa idemo na sjednicu. Prvenstveno ću se zalagati za ono što je neophodno za ovaj dio Podravine, a to je prometna i komunalna infrastuktura, rudna renta, a i ne podržavam novi prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi, jer će donijeti štetu općinama – kaže Mađer.

Ovih je dana na Predsjedništvu HSS-a osim ostalih, raspuštena Koprivničko-križevačka organizacija, a Mađer je imanovan povjerenikom.

– U roku od 60 dana ću raspisati izbornu skupštinu, a zalagat ću se za jedinstvo stranke te poštivanje odluka predsjedništva – zaključuje on.

 

čitam...
Loading...