europski fondovi

DAN KOMUNALCA Stigla su dva nova kamiona financirana europskim sredstvima, Jakšić: Koprivnica je jedan od zelenih lidera u državi

Projekt nabave vozila je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

12:17h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas, na sam 63. rođendan Komunalca, u dvorištu uprave, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljena dva nova komunalna vozila iz projekta “Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada u gradu Koprivnici”.

Povodom Dana Komunalca za građane su pripremljena i mala iznenađenja. Tako je na svim gradskim parkiralištima danas besplatno parkiranje, zakupci na Tržnici i Sajmištu neće plaćati maltarinu, građani se mogu besplatno kupati na Gradskim bazenima od 10 do 12 sati.

– Također, svi naši korisnici koji će danas platiti račune na blagajnama bit će darivani cvjetnom sadnicom – rekla je uvodno predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dodala je kako je ukupna vrijednost projekta nabave dva suvremena komunalna vozila, koja će sigurno doprinijeti i nadalje stopi razdvajanja otpada gdje je Koprivnica u samom vrhu hrvatskih gradova, iznosi 2.625.610 kuna, od čega je Komunalac bespovratno dobio 1.480.000 kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

– Komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koristit će se za odvoz papira, plastike i biorazgradivog otpada s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca. Najnoviji pilot-projekt Komunalca je prikupljanje metalnog otpada na kućnom pragu, za sada u dva rajona, u drugom i desetom, a ovisno o interesima građana, proširit će se i na ostale rajone. Komunalac će i nadalje ulagati u komunalnu infrastrukturu, tako da od 55% stope razdvajanja otpada, koliko smo do sada učinili, očekujemo da ćemo ostvariti sve ciljeve Plana gospodarenja otpadom RH za 2021. godinu – pojasnila je Nataša Tetec.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić zaželio je sretan rođendan Komunalcu i svim generacijama koje su ga stvarale i danas razvijaju, te sugrađankama i sugrađanima, jer, kako je naglasio, razvijenog i snažnog komunalnog sustava ne bi bilo bez njihove odgovornosti.

– Šlag na torti su dva kamiona koja su nam stigla povučenim europskim sredstvima. Unazad nekoliko godina ostvaren je i projekt reciklažnog dvorišta, a prema svom finišu ide projekt Kompostane kojim ćemo se do kraja zacementirati u samom vrhu RH po razvrstavanju otpada gdje smo danas na 57% treći u državi. Pokazujemo koliko je Koprivnica spremna pratiti europske trendove i povlačiti europska sredstva, ali i koliko naši građani znaju odgovorno pristupati onome što nam treba biti najvažnije, a to je snažna ekološka komponenta koju Komunalac, Grad i građani nose u sebi. Zato Koprivnica s punim pravom može reći da je jedan od zelenih lidera u državi – rekao je Jakšić.

Đuro Horvat, generalni direktor poduzeća Tehnix d.o.o. pojasnio je karakteristike vozila.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Ovo su eko vozila najnovije generacije. Jako nas veseli da Koprivnica ulaže u zeleni plan, pa je sama po sebi brend s obzirom na utjecaj politike koja pomaže u korištenju bicikala. Velika nam je čast što pored komunalnih vozila gradimo i veliku Kompostanu, to je jedna od najvećih u ovom dijelu Hrvatske. Tu će biti instalirana najnovija tehnologija koja će u cijelosti biorazgradiv otpad pretvoriti u eko gnojivo. Zajedno s Institutom iz Zagreba, Njemačke i Austrije razvili smo upravo tu tehnologiju i ona će biti među prvima ovdje instalirana. Vozila koja smo isporučili dokazuju da se tu dobro gospodari, jer se radi o vozilima koja će imati manje troškova u održavanju, servisiranju, trošit će manje od 25% goriva – kazao je Horvat.

Na kraju je predao ključeve vozila gradonačelniku Jakšiću i predsjednici Uprave Komunalca Nataši Tetec.

Projekt nabave vozila je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija