liga protiv raka

Dan mimoza ove godine okupio najviše ljudi, A. Lukić Suknaić: To je još uvijek jedan od najčešćih oblika raka koji pogađa žene

Pozitivna vijest u svemu tome je ta što je procijepljenost osmaša u Koprivničko-križevačkoj županiji oko 55%.

17:00h
0

Posljednjih 12 godina, svake treće subote u siječnju obilježava se Dan mimoza, odnosno, Dan borbe protiv raka vrata maternice. Krenulo je s ciljem da se osnuje nacionalni program za proboj raka vrata maternice, a u isto vrijeme krenulo je i cijepljenje te je otkriveno da je HPV virus glavni uzročnik te vrste raka.


– S prvim Danom mimoza cilj je bio imati nacionalni program i educirati građanstvo da je virus HPV glavni krivac za sve i da postoji preventivno cjepivo. Tad su se radile i razne peticije za taj isti nacionalni program, koji je danas saživio i krenuo – ispričala nam je voditeljica odjela za citologiju koprivničke Opće bolnice i voditeljica projekta protiv raka vrata maternice dr. med. spec. kliničke citologije Andreja Lukić Suknaić.

Kako kaže, Dan mimoza ostvario je svoj cilj.

– Imamo nacionalni program i imamo i cijepljenje protiv virusa HPV. Mi u Ligi protiv raka nastojimo u posljednjih 12 godina kroz projekt Spriječimo rak vrata maternice roditeljima osmaša prezentirati zašto je cijepljenje zapravo bitno i koja je njegova svrha – rekla je doktorica Lukić Suknaić.

Kako smo već i rekli, Dan mimoza je postao 12-godišnja tradicija u kojoj se nabavljaju mimoze i educira građane o raku vrata maternice. Ove godine održan je u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu na području naše županije.

– Ove godine smo imali najbolji odaziv ikad. Dijelili smo edukativne materijale koje nam je ustupio Zavod za javno zdravstvo, družili smo se s građanima i prikupili sveukupno oko 17.500 kuna, što je dvostruko veći iznos od prošlogodišnjeg. Veseli nas što su građani prepoznali ovaj projekt i što sudjeluju u njemu – zadovoljna je doktorica Lukić Suknaić.

U Hrvatskoj ima oko 300 žena oboljelih od raka vrata maternice, ali broj se, srećom, smanjuje. U prosjeku, oboli oko 10 žena godišnje, najčešće one koje ne obavljaju redovno ginekološke preglede.

Postoje dvije vrste raka vrata maternice, a najčešći je karcinom pločastih stanica koji se operira i liječi zračenjem, a smrtnost je jako velika.

– Premaligne lezije se lako mogu otkriti papa testom. Imamo i HPV testiranje koje će biti sve više zastupljeno. Detekcija samog virusa je češća kod žena u dobi između 35 i 45 godina i to je veliki problem. Starije žene idu češće na preglede, a veliki je problem kod mlađih žena koje su još u reproduktivnoj dobi. Bez obzira na veliku informiranost i metode prevencije, to je još uvijek jedan od najčešćih oblika raka koji pogađa žene – rekla je voditeljica odjela citologije.

Pozitivna vijest u svemu tome je ta što je procijepljenost osmaša u Koprivničko-križevačkoj županiji oko 55%.

– Cijepe se i djevojčice i dječaci, brojke koje nam je ustupio Zavod za javno zdravstvo su izvrsne i po tome smo daleko iznad prosjeka – zaključila je doktorica.

 

 

čitam...