HT PRVA LIGA

Dan, noć, dan na Apašu. Krstanovićev 110. pogodak nedovoljan za bodove protiv Lokomotive

20:58h
0
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Ako se bod Lokomotive protiv Hajduka na otvaranju sezone HT Prve lige smatra uspjehom, što tek reći na slavlje Slaven Belupa nad zagrebačkim Dinamom?

Ipak, stanimo na kočnicu, riječ je tek o prvim utakmicama poprilično duge sezone. Kako prvotni rezultati ne bi bili uzaludni, valja uzeti plijen iz ogleda s protivnicima istoga ili sličnoga kvalitativnog ranga. A Slavenaši i Lokosi, manje-više, to jesu te su danas, u sklopu 2. kola domaćeg prvenstva, na Gradskom stadionu Ivan Kušek Apaš u Koprivnici ukrstili mačeve.

Glavni sudac utakmice bio je Dario Bel, a njegovi pomoćnici Goran Pataki i Dino Knez. Sumnjive situacije u VAR sobi provjeravali su Mario Zebec i Igor Krmar kao njegov asistent.

Gledatelji ponovno na Apašu

Dean Klafurić u početnih 11 stavio je vratara Ivana Čovića. Obrambeni trojac činili su kapetan Goran Paracki, Matko Zirdum i Tomislav Božić. Ispred njih bili su Mario Marina i Nemanja Glavčić, a uz linije probijali Marin Laušić i Bruno Bogojević. Više slobode dobio je Arijan Brković iza Ivana Krstanovića i Lovre Zvonareka kao glavnih napadačkih opcija.

Na drugoj strani, strateg Silvijo Čabraja odlučio se na čuvara mreže Krševana Santinija, Branimira Cipetića desno, a Ivana Milićevića lijevo te Justina de Haasa i Nikolu Soldu između njih. Sredinu terena držali su Mateo Marić i Enis Cokaj. U vrhu napada nalazio se Marko Dabro, dok su mu podršku činili Josip Pivarić na lijevome krilu, Ibrahim Aliyu na desnome i Lukas Kačavenda u sredini.

Podsjetimo, tribine HNL stadiona otvorene su punim kapacitetom. Međutim, kako biste imali pravo na njima se smjestiti, nužno je imati COVID putovnicu.

Cokaj, 0-1

Početnih desetak minuta proteklo je u podijeljenom posjedu, bez pravih prilika, ne računamo li Krstanovićeve pokušaje koji, prvo nogom i od bloka pa onda glavom, nisu pronašli metu.

No, loptu smo otada znatno češće viđali u nogama Lokosa. Farmaceuti su, pritom, iz napadačkih 3-4-1-2 prelazili u obrambenih 5-4-1 gdje je Krstanović bio jedini istureni igrač. Iako su domaćini uglavnom djelovali kompaktno, jedna je lopta u 22. minuti prošla. Cokaj se ubacio iz drugoga plana, daleko od očiju Slavenovih igrača, glavom pospremivši u mrežu centaršut Cipetića koji je par minuta ranije u kombinaciji s Aliyuom stvarao probleme na svojoj, desnoj strani.

Na par centimetara od izjednačenja došli smo u 26. minuti. Tada je odlično, također glavom, nakon ubačaja iz kuta tukao Božić, što je refleksnom intervencijom izbio vratar Santini.

Do 32. minute ništa se osobito vrijedno spomena nije dogodilo. Inicijativu su, nazovemo li tako držanje lopte, preuzeli Slavenaši, premda s ne baš puno rješenja prema naprijed. Dojam je, a što ne čudi uzevši u obzir početak sezone pa i kadrovske promjene, kako nedostaje uigranosti što dovodi do tehničkih pogrešaka. U spomenutom trenutku, nakon kornera, publici HNL-a predstavio se de Haas čiji udarac glavom u konačnici nije bio opasan za Čovića. Ostalo je 0-1, rezultat kojim se otišlo na odmor.

Krstanovićev 110. pogodak, nestanak struje, Pivarićevo zakucavanje, VAR i poraz domaćina

Klafurić je na poluvremenu u svlačionici ostavio Zvonareka. Njegovo mjesto popunio je Mateo Monjac, prošle sezone jedan od najboljih igrača Druge HNL.

I, samo što smo krenuli, velika prilika za 0-2. Ušli su gosti u kazneni prostor domaćina, ubacili na drugu stativu gdje je bilo puno prostora. Činilo se kako će se brojka na semaforu promijeniti. Ali, s time se nije složio Božić koji je dvama požrtvovnim blokovima sačuvao minimalni zaostatak. Nastavila je Lokomotiva prijetiti, sada, u 53. minuti, preko Solde koji je nakon gužve zamalo promašio okvir vratiju.

Puno pogrešaka napravljeno je u desetak minuta nastavka, i to u predaji, što čudom nije dovelo do novoga pogotka. Upravo suprotno, u 59. minuti Slaven Belupo bio je ponovno blizu poravnanja, ponovno nakon kornera, ponovno preko Božića.

Dvostrukom promjenom – Antonio Bosec i Mihael Mlinarić umjesto Laušića i Brkovića – pokušao je Klafurić pola sata prije kraja prodrmati ekipu.

Praktički ni iz čega, kada je obrana Lokosa samo trebala odapeti dugu loptu i riješiti naizgled jednostavnu situaciju, Slaven je dobio priliku koja se, kazat će statistika, u 75 posto slučajeva pretvara u pogodak. Monjac je dohvatio nespretno odbijenu loptu, a Monjca cipelom, ovaj kopačkom, dohvatio Cipetić. Dovoljno za suca Bela da pokaže na bijelu točku, a bome dovoljno i za Krstanovića da se u 66. minuti 110. put upiše u listu HNL strijelaca. Usto, bio mu je to sedmi u dvobojima današnjih suparnika. Njih pet zabio je u dresu Slavena, a dva Lokomotive. Možda je činjenica da se novom realizacijom na -1 približio Jošku Popoviću kao trećem najboljem strijelcu HNL-a ikad prouzrokovala disbalans u nogometnom svemiru, a što je, potom, dovelo do nestanka struje na Apašu. Tko će znati…

Bilo kako bilo, utakmica je zaustavljena na 10-ak minuta, pri rezultatu 1-1. Igrači su se osvježili, predahnuli, dogovorili detalje i nastavili.

Nažalost, Lokomotivu je u vodstvo u 80. minuti vratio bivši hrvatski reprezentativac. Loptu upućenu pred vrata Slavena Krstanović je pokušao riješiti. Odbila se direktno na nogu Pivarića koji nije imao težak zadatak zakucati je u mrežu za 1-2. Lokosi su se okupili, grlili, proslavili pogodak. Njihovo veselje, međutim, prekinuo je Bel. Pokazat će se, samo nakratko. Čekao je i čekao odluku iz VAR sobe. Aliyu je, činilo se, bio u zaleđu, pa je postavljeno pitanje je li utjecao na igru. Konačna presuda glasila je – pogodak i nova runda stiskanja šake u znak radosti Lokosa. Diskutabilno.

Na kraju, ni šest minuta sudačke – što se čini premalo kada se na popis stave nestanak struje, zamjene, provjera pogotka i ostali prekidi – nije bilo dovoljno za novi povratak u život.

Zasad su od pozitivnih rezultata iz prvih kola više izvukli igrači Lokomotive. Klafurićevi su momci, s druge strane, prosuli lijepu predstavu iz Maksimira.

Sezona je duga, odigrane su tek dvije utakmice.