dan prijevremeno rođenih

Danas hrabri palčići diljem Podravine i Prigorja obilježavaju svoj dan, prisjetili smo se emotivnih priča koje smo o njima objavili

U cijelom svijetu, jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana.

10:53h
0

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se danas, 17. studenog,  a mi smo se prisjetili priča o ovim malim hrabrim ljudima, koje smo objavili na ePodravini.

Ovaj se dan obilježava diljem Podravine i Prigorja, da bi se podigla svjesnost o ovoj temi.

U Križevcima se već tradicionalno pred neboderom, koji će biti obasjan u ljubičasto, okupljaju roditelji sa svojim palčićima, noseći ljubičaste balone.

– Okupljanje je u 17.30 Dođite i podržite naše palčiće skupa s nama mamama i tatama najvećih hrabrica – poručuju organizatori.

Obilježavanju se pridružio i Grad Križevci te će ljubičasto svijetliti i sinagoga.

Koprivnička će vijećnica također od 16.30 do 19 sati svijetliti ljubičasto, dok će u Đurđevcu utvrda Stari grad biti obasjana ljubičastom bojom u večernjim satima, a Dan palčića prigodno će se obilježiti u knjižnici.

U nastavku donosimo priče o palčićima iz našeg susjedstva koji su se odmah po rođenju borili i izborili za život.

Jelena Koprić: Prošla sam kroz devet postupaka potpomognute oplodnje, potrošili smo svu ušteđevinu, digli kredit i rodila sam tri palčića, no sve se isplatilo, predugo smo ih čekali

Franka je rođena sa 720 grama, 103 dana se borila za život i – uspjela

FOTO Mama blizanki palčica Petrina Bolfan: Moje su hrabre cure Tena i Laura zajedno imale manje od 3,5 kilograma, no pobijedile su u borbi za život

Blizanke Korina i Katja rođene su u 36. tjednu trudnoće, a danas su vesele i zdrave sedmogodišnjakinje

FOTO Prije 17 godina rodio se Petar, zdrava beba, no onda je ostao bez zraka i sve je krenulo nizbrdo. Majka Nevenka: Tek kad se prestaneš pitati zašto, kreneš u drugom smjeru

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi.

U cijelom svijetu, jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost medicinskih djelatnika. No posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Udruga Klub roditelja nedonoščadi Palčići, jedine Udruge ove vrste na području Republike Hrvatske, kontinuirano pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece. U suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi.