običaji

Danas je Cvjetnica. U crkvu ne možete, ali možete kod kuće napraviti umivanje u cvijeću

Jedan od običaja za Cvjetnicu jest i umivanje u cvijeću za ljepotu, zdravlje i blagoslov prirode.

20:29h
0
Foto: Mario Kos
Foto: Mario Kos

Danas je blagdan Cvjetnica. Slavi se nedjelju prije Uskrsa, a simbolizira Isusov ulazak na magarcu u Jeruzalem kada su ga ljudi dočekali mašući maslinovim i palminim grančicama, kao i početak Velikog tjedna.

Običaj je da se na misama u crkvama diljem Hrvatske na Cvjetnicu čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Grančice se stave na križ na zidu, a dio se znao odnijeti u polja i u staju. No, ovakvo preduskrsno vrijeme kakvo sada doživljavamo ne dopušta nam gotovo ništa od toga. Epidemija koronavirusa zatvorila nas je u naša dvorišta, ograničila kretanje i zabranila okupljanja, baš poput mise.

Jedan od običaja za Cvjetnicu jest i umivanje u cvijeću za ljepotu, zdravlje i blagoslov prirode. Ono što se mogli učiniti, a možete i sutra, jest da uberete s djecom nekoliko cvjetića poput tratinčica, maćuhica, zumbula i slično, te u plitku posudu, staklenu zdjelicu stavite unutra cvijeće i umijete se u toj vodi.

Nemojte zaboraviti poželiti dobre želje za sebe i svoju obitelj. U komentare ispod članka na našim Facebook stranicama možete nam staviti slike svojih posudica s cvijećem.