Danas nas čeka pravi pakao, temperatura u Koprivnici bit će 38 stupnjeva!

23:07h
0
vrucina-sunce
Ilustracija // Foto: arhiva

U nedjelju je u Koprivnici u 14 sati izmjerena temperatura od čak 36 stupnjeva.

Nesnosne vrućine nastavit će se i tijekom ponedjeljka.

Prognostičari nam najavljuju pravi pakao, s temperaturom i do 38 stupnjeva Celzija, a osvježenje bi trebalo stići u utorak, kad se očekuje temperatura od 29 stupnjeva Celzija.

Stoga nije loše ponoviti savjete stručnjaka za lakše izdržavanje vrućina.

Savjetuje se izbjegavanje većih napora i dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 17 sati, te uzimanje dovoljnih količina tekućine, a najmanje 2,0 l dnevno.

Pri uzimanju tekućine prednost treba dati negaziranoj vodi i laganim juhama, a svakako izbjegavati alkoholna, gazirana i slatka pića te kofeinske napitke (kava, jaki čajevi).

U prehrani izbjegavati pržena, masna i jako začinjena jela, a prednost dati kuhanoj hrani, povrću i voću, salatama, te laganim varivima i juhama.

Kronični bolesnici trebaju redovito uzimati propisane lijekove, a oboljeli od šećerne bolesti redovito kontrolirati i regulirati šećer u krvi te kardiovaskularni bolesnici krvni tlak.

Ako ne možete izbjeći izlazak u najtoplijem dijelu dana, odjenite se u laganu odjeću, zaštitite glavu i oči te svakako ponesite bocu s vodom.

Za vrijeme visokih temperatura zraka, temperatura u parkiranim automobilima može biti znatno viša te se ne preporuča zadržavanje u njima niti na kraće razdoblje.

čitam...