Književna manifestacija

Dani Ivana Trnskog uskoro u Koprivnici i Novigradu Podravskom! Evo kako izgleda cijeli program

Na kraju večeri, kao i svake godine, bit će proglašen pobjednik natječaja “Ivan Trnski” 2020. za najbolji neobjavljeni rukopis mladog autora.

13:13h
0
KUD Ivan vitez Trnski // Foto: novigrad-podravski.hr

Jubilarni 10. Dani Ivana Trnskog i ove će se godine održati u čast prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika, a obilježit će se sjajnim književnim događajima u Novigradu Podravskom, Koprivnici i Bjelovaru.


U trodnevnom programu koji će biti održan 19., 26. i 27. lipnja književnim će se sladokuscima predstaviti zanimljivi književnici, a kroz predavanja i izložbe prisjetit će se prošlih manifestacija, uloge Ivana Trnskog u kulturnom životu ovog kraja i svih dobitnika nagrade “Trnski”.

– Manifestacija će biti otvorena 19. lipnja književnom tribinom Libarenje u 20 sati u dvorištu Muzeja grada Koprivnice. Publici će biti predstavljen najnoviji roman Marka Gregura “Vošicki”, romansirana biografija Vinka Vošickog koja prati život tog češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti. Uz autora o knjizi će govoriti urednik Kruno Lokotar i Mario Kolar, dok će ulomke iz romana čitati kazališni glumac Marinko Prga – poručili su iz Društva hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak

U petak 26. lipnja u 19 sati u Bjelovarskom kazalištu će Darko Pernjak i Mario Kolar predstaviti suvremenog književnika Franju Nagulova i prošlogodišnju dobitnicu nagrade “Trnski” Moranu Brljak. Uz program koji će voditi Nikol Bali, posjetitelji će moći razgledati izložbu knjiga svih dobitnika nagrade “Trnski”.

U subotu 27. lipnja u 15 sati u Novigradu Podravskom u Lovačkom domu “Golub” održat će se književna tribina O i oko književnosti na kojoj će Enerika Bijač govoriti o tome “Kako je započela manifestacija”, Franjo Nagulov govorit će o “Suvremenom hrvatskom pjesništvu”, a Katarina Franjo o “Kazalištu i Ivanu Trnskom”.

Tribina će biti popraćena izložbom knjiga svih dobitnika nagrade “Trnski”. Na istom će mjestu u 18 sati biti upriličena i završnica manifestacije Trnskome u čast tijekom koje će uz književne nastupe Enerike Bijač i Franje Nagulova te nastupe članica Književno-medijskog kutka KUD-a “Ivan vitez Trnski” Jasnice Klasan, Ide Žganec i Marije Rumek, svoju zbirku poezije “Popuši pa dođem” predstaviti prošlogodišnja dobitnica nagrade “Trnski” Morana Brljak.

Na kraju večeri, kao i svake godine, bit će proglašen pobjednik natječaja “Ivan Trnski” 2020. za najbolji neobjavljeni rukopis mladog autora.

Organizator manifestacije je Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika uz partnere KUD “Ivan vitez Trnski” i Umjetničku organizaciju Artikulacije. Manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture RH i Općina Novigrad Podravski te Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija.

čitam...