Religijska manifestacija

DANI SV. MARKA KRIŽEVČANINA Misna slavlja, susreti mladih, zborovi i drugi duhovni sadržaji privući će brojne vjernike

Program započinje danas u 19 sati misnim slavljem u kapeli sv. Marka Križevčanina, koje će voditi križevački župnik župe sv. Ane, Stjepan Soviček.

19:00h
0
Sveti Marko Križevčanin - Misa i procesija
Foto: Admir Sinani

Danas su počeli Dani sv. Marka Križevčanina, religijska manifestacija koja u više od dva tjedna donosi brojne vjerske sadržaje u središte Prigorja.

Program započinje danas u 19 sati misnim slavljem u kapeli sv. Marka Križevčanina, koje će voditi križevački župnik župe sv. Ane, Stjepan Soviček.

Današnja misa označava početak devetodnevne pripreme za slavljenje blagdana sv. Marka Križevčanina. Do 15. rujna gotovo svakodnevno održavat će se misna slavlja, susreti mladih, nastupi zborova, recitali, izložbe, međunarodni okrugli stol i drugi sadržaji bez sumnje će privući brojne Križevčane i njihove goste.

U nastavku pogledajte cijeli program.

Rođen krajem 16. st. u Križevcima, pravim imenom Marko Krizin, odabrao je svećenički poziv, studirao teologiju i filozofiju u Beču i Grazu, zatim boravi u Rimu. Kasnije kanonik u Ostrogonskoj biskupiji, profesor i ravnatelj sjemeništa u Trnavi u Slovačkoj. U vrijeme Tridesetgodišnjeg rata našao se u Košicama, gdje je zajedno s Melchiorom Grodzieckim i Istvánom Pongráczom uhićen, mučen i pogubljen 1619. godine. Od 1904. slavi se kao Blaženi Marko Križevčanin, kanoniziran u Košicama 1. srpnja 1995. godine.

Sveti Marko Križevčanin treći je hrvatski svetac, a na njegov se blagdan u Križevcima okuplja veliki broj vjernika. Program proslave Dana Svetog Marka Križevčanina, zaštitnika grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije, održava se krajem kolovoza do sredine rujna, a ispunjeni su mnogobrojnim duhovnim sadržajima.

čitam...
Loading...