Dani voća Koprivničko-križevačke županije u petak i subotu u Đurđevcu

12:37h
0

101014-danivoca-mOvogodišnji 12. po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije održat će se 15. i 16. listopada 2010. godine u Đurđevcu.


Manifestacija se i ove godine održava u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Područni odjel Koprivničko-križevačke županije, Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice grada Đurđevca i Nature Agro d.o.o..

Cilj manifestacije Dani voća Koprivničko-križevačke županije je promocija županijskih proizvođača voća i njihovih proizvoda – voća i voćnih prerađevina.

Prvi dan manifestacije, petak 15. listopada, posvećen je edukaciji proizvođača voća i voćnih prerađevina koja obuhvaća teme s područja integrirane proizvodnje voća, standardizacije i certificiranja voćarske proizvodnje, te plasmana proizvoda na tržište.

Drugi dan manifestacije, subota 16. listopada, je izložbeno-prodajnog karaktera u okviru kojeg će ukupno 73 izlagača s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Varaždinske županije i Grada Zagreba predstaviti svoje proizvode od voća, popratni materijal za voćarstvo, sadnice i sustave navodnjavanja.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije započinje svečanim otvorenjem manifestacije s početkom u 10,00 sati na središnjem gradskom trgu, Trgu Svetog Jurja u Đurđevcu. Već tradicionalno, svečanom otvorenju prethodit će izložba keramike „Dodir jeseni” autorica Eleonore Grgac i Gorane Grgac Palček koja će se od 9,30 sati održavati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac.

Manifestacija Dani voća Koprivničko-križevačke županije i ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a uz sajam voćarstva i već tradicionalne sadržaje izložbu i prodaju voća i voćnih prerađevina, biranje najljepše uređenih štandova, manifestacija će biti popraćena i bogatim kulturno-umjetničkim programom na kojem će nastupiti Ženski vokalni sastav „Đurđevčice”, dječji vrtić „Maslačak”, KUD „Petar Preradović”, KUD „Grgur Karlovčan” iz Kalinovca i OŠ „Grgur Karlovčan” iz Đurđevca.

Od dodatnih popratnih sadržaja manifestacije ističemo prikaz tradicionalnog načina pečenja pekmeza u izvedbi Foruma žena iz Đurđevca, prikaz pečenja rakije u izvedbi Udruge voćara i vinogradara Đurđevac, prikaz tradicionalne pripreme soka od jabuka u izvedbi OPG-a Pandur iz Kozarevca, dok će učenici Obrtničke škole Koprivnica – slastičarski smjer peći kolače od voća.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je i edukativni štand sa sortama jabuka domaćih proizvođača na kojem će posjetitelji moći kušati najzastupljenije sorte voćara Koprivničko-križevačke županije, te se informirati o karakteristikama svake sorte.

Uz Dane voća tiskat će se i katalog proizvođača voća u kojem će se sa svojim sortimentom, brojem zasađenih stabala i površinom predstaviti ukupno 206 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije, te zainteresirani poduzetnici.

čitam...