PREDSTAVLJANJE

Dani voća koji će u Đurđevac privući gomilu ljudi imaju zanimljivu novost, Sobota: Želimo da voćarstvo zauzme značajniju poziciju na karti Hrvatske

Manifestacija će se održati u petak i subotu u Đurđevcu.

13:24h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Županijska manifestacija, 21. Dani voća Koprivničko-križevačke županije koji će se održati u petak i subotu u Đurđevcu, najavljena je danas u prostorijama Županije.

Predsjednik organizacijskog odbora Darko Sobota predstavio je program. Prvi dan, petak, rezerviran je za stručna predavanja u galeriji Staroga grada koja provodi Ministarstvo poljoprivrede.

– Manifestacija je posvećena proizvodnji voća, voćnih prerađevina, razvoju domaće proizvodnje i predstavljanju županijskih OPG-ova. Pripremljen je bogati kulturno-umjetnički program s naglaskom na plodovima jeseni, proizvodnji voća i OPG-ovima. Očekujemo 56 izlagača čije će štandove obići stručna komisija i proglasiti najljepše prostore. Koprivničko-križevačka županija osigurala je besplatni prostor za sve izlagače – kazao je Sobota.

Svečano otvaranje bit će u subotu u 10 sati na Trgu sv. Jurja, iako valja naglasiti kako će cjelokupni program krenuti i ranije nastupom đurđevačkih mažoretkinja. Sobota je istaknuo pripremljeni katalog u kojemu se nalaze svi županijski, registrirani proizvođači, njih 252.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

– Posjetitelji će imati priliku kupiti i degustirati proizvode te uživati u programu. Manifestacija je važna za sve proizvođače, cilj je da voćarstvo zauzme značajniju poziciju na voćarskoj karti Hrvatske  – tvrdi Sobota.

Točnije, ukoliko posjetite Dane voća moći ćete kušati voće, degustirati napitke i voćne prerađevine, razgledati tradicijske rukotvorine, svjedočiti tradicionalnom pečenju pekmeza i rakije te izradi aranžmana i skulptura od voća. Ovogodišnja inovacija jest vođena degustacija i ocjenjivanje prerađevina od voća, kao što su pekmezi, džemovi, sokovi ili domaći ocat, koja će se odvijati u petak od 18.20 do 19 sati.

– Pozivam ljubitelje voća i one koji vole manifestacije vezane uz Podravinu i Prigorje da posjete Trg sv. Jurja, kao i predavanja čija je posjećenost posljednjih godina jako dobra – najavio je, zahvalivši se svim uključenima u organizaciji Dana voća.

Dodao je kako se pod voćarskom proizvodnjom u županiji nalazi 1155 hektara zemljišta, pri čemu Županija 17. godinu za redom sufinancira podizanje višegodišnjih nasada.

– Veseli nas što je svake godine sve više proizvođača, širi se voćarska proizvodnja – zaključio je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...