Župan najavio da će tužiti Kešera

VIDEO Darko Koren: Zakon ne dopušta da škola kuha za vrtić, a sreća je samo što je krmača dobila više medijskog prostora, Kešer: Koren ne poznaje propise

Postavljaju se i pitanja koja će, kako kaže, svakako uputiti na mjerodavna mjesta kako je uopće taj vrtić mogao biti izgrađen bez odgovarajućih preduvjeta, odnosno kako može raditi bez kuhinje i zaposlene kuharice. 

10:26h
0
Konferencija za medije
Foto: Ivan Brkić

Župan Darko Koren (Mreža) osvrnuo se na reportažu na RTL Direktu, u kojoj je glavni akter bio Mladen Kešer, šef županijskog SDP-a i načelnik Općine Kalnik, koji je župana optužio što nije omogućio da Osnovna škola, koja je tik do Dječjeg vrtića na Kalniku, ne kuha za njih, već svaki dan voze 20 kilometara do križevačkog vrtića po topli obrok za mališane.


Na konferenciji za medije, prisutna je bila i ravnateljica Osnovne škole Kalnik Đurđica Sučić.

– Nazvao bih ovo incidentnom s političkom pozadinom. Inače nemam praksu reagirati na takve okolnosti političkog ekshibicionizma koji je svakodnevno prisutan. To je gubljenje vremena, ali jednom moramo i tako progovoriti da usmjerimo društvenu i političku komunikaciju u pravcu koji garantira korisnost za ovaj prostor – rekao je Koren.

Kroz prilog jedne nacionalne televizije, kako kaže, mogli smo vidjeti neutemeljenost cijele priče pa su, kaže, na ovaj način morali reagirati.

Foto: Helena Jošt

Problem je nastao zbog činjenice da je Mladen Kešer spletom nesretnih okolnosti za SDP, a sretnih okolnosti za nas ostale, postao predsjednik županijskog SDP-a i u svoju političku strategiju unio takav način djelovanja i želju da se nametne kao kandidat za župana na lokalnim izborima koji su tek za dvije i pol godine. Cijelo vrijeme koristi priliku da obezvrijedi naš rad, moj rad, vrijeđa, i on tako funkcionira te to dovoljno govori o njemu i njegovoj stranci – konstatirao je on.

Ističe kako ovaj incident koji se dogodio ulazi u sferu nanošenja štete instituciji županije, funkciji župana, njemu osobno, a i škole koje je županija osnivač.

– Ne mogu shvatiti patologiju koju proizvode određeni mediji da se iz društva radi jedna velika septička jama. Želim samo iznositi istinu. Ne možemo funkcionirati na populistički način želeći ostvariti samo svoje političke i privatne interese. Jedina sreća u ovom incidentu je da je u emisiji koju vodi taj famozni Šprajc da je nakon toga bio prilog koji je dobio više medijskoga prostora od mene, a to je da je krmača ispala iz prikolice na cestu pa je zaustavila promet. Dobio sam veliki i negativni medijski prostor i želim na to reagirati – kaže župan.

Dodao je kako županija ima cijelu jednu korespondenciju s Općinom Kalnik i načelnikom, a i škola ima korespondenciju s Općinom i Ministarstvom koja ukazuje na činjenicu da ta ideja, koja se na prvi pogled činiti dobra, nije izvediva, jer hrvatski zakoni onemogućuju da kuharica jedne Osnovne škole kuha i za vrtić.

– Dakle, dječji vrtić o kojem govorimo u nadležnosti je Općine Kalnik, a Županija i škola nemaju s time ništa. Odnosno, ne same Općine već i tvrtke Life Kalnik koju su oni osnovali, a koja je registrirana, između ostalog i za pripremanje, usluživanje jela, pića, napitaka i ostalo – rekao je on.

Župan je naglasio kako je Županija osnivač škole na Kalniku, a ravnateljica škole je ovlaštena osoba koja donosi sve relevantne odluke za funkcioniranje škole. Županija, dakle, kao osnivač ima formalnu ulogu. Ujedno je napomenuo da je činjenica da škola kao ustanova obuhvaća djelatnost općeg obrazovanja nije registrirana za usluge pripreme hrane i čišćenja.

– Kuharica je zaposlenica škole, spremačica je zaposlenica škole, kao i domar. A oni su zaposlenici Ministarstva obrazovanja. Ne mogu biti iskorišteni da svoje poslove rade za nekoga drugoga.  To je suluda ideja koja je neprovediva. Kuharice i spremačice zaposlene su na puno radno vrijeme i ne mogu raditi izvan njega – posebno je naglasio Koren.

Funkcionirati može, navodi, sličan model kakav je u Općini Đelekovec gdje se vrši priprema hrane u Osnovnoj školi za Dječji vrtić tako da vrtić ima zaposlenu osobu koja to radi, a škola samo daje prostor za to.

– A taj model smo mi ponudili Općini Kalnik na jednom od sastanaka. Ravnateljica posjeduje pisanu mail komunikaciju s Ministarstvom, koja potvrđuje da je naš odgovor na takav zahtjev točan. I tu je priči početak i kraj. Mi da želimo što napraviti mimo toga, kršimo zakon. Ne znam više je li dovoljno u našoj zemlji poštivati zakon ili je dovoljno biti populista – rekao je Koren

Postavljaju se i pitanja koja će, kako kaže, svakako uputiti na mjerodavna mjesta kako je uopće taj vrtić mogao biti izgrađen bez odgovarajućih preduvjeta, odnosno kako može raditi bez kuhinje i zaposlene kuharice.

Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija

– Što se tiče načelnika Kalnika Mladena Kešera, konzultirati ću se s odvjetnikom i pokrenuti proces protiv njega zbog nanošenja štete ugledu Županije, mene i škole – najavio je župan Koren.

Mladen Kešer je na najavu tužbe župana Korena rekao neka ga samo tuži.

– Prije gradnje samog vrtića na sastanku Koren i Ljubić rekli su da ćemo se oko kuhinje dogovoriti, odnosno da će Osnovna škola kuhati i za vrtić, dalje nemam kometara – konstatirao je Kešer.

Napomenuo je i kako Koren ne poznaje propise te da kuharica može kuhati, ali ne može hranu prodavati.

 

čitam...