Koprivnička dvorana Srednje škole do zadnjega je mjesta bila popunjena na euforičnom predizbornom skupu Domoljubne koalicije za 2. izbornu jedinicu, koji se održao u nedjelju u 18 sati. Okupilo se mnoštvo simpatizera, članova i žitelja županije, a predstavljeni su kandidati za Hrvatski sabor 2. izborne jedinice, među kojima su i Branko Hrg (HSS), Darko Sobota (HDZ), Darko Koren (HSS), Damir Felak (HDZ).

Uz neizostavnu hrvatsku himnu, Mate Bulić je uz potporu cijele dvorane zapjevao Lijepa li si, a za pobjedu se navijalo i uz tamburaše.

Darko Sobota (HDZ) i Darko Koren (HSS) na listi su Domoljubne koalicije // foto: Mario Kos
Darko Sobota (HDZ) i Darko Koren (HSS) na listi su Domoljubne koalicije // foto: Mario Kos

Dožupan koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota, u svom je govoru istaknuo neupitan doprinos HDZ-a u stvaranju Hrvatske države.

– Isto tako je neupitan i doprinos Franje Tuđmana, pa i svih nas, dragovoljaca i domoljuba, koji smo stali u obranu Hrvatske države. Stoga je važno da se prisjetimo svih koji su dali svoj život za obranu domovine – rekao je Sobota u uvodnom dijelu svog govora.

Nastavio je da svi oni koji su imali čast obnašati dužnosti lokalnih čelnika, danas župana i zamjenika župana, poznaju ustroj jedinica lokalne samouprave.

– HDZ je prepoznao potrebu ovakvog ustroja, ne samo općina i gradova, nego i županija. Svi mi stvaramo nove vrijednosti i bolje uvjete života – istaknuo je Sobota.

Posebno je napomenuo veliki značaj sela u svakoj državi.

– Selo mora dobiti veću važnost i sve vrijednosti na selu, gdje i sam živim, značaj poljoprivrede, sva baština, uništene su ovom Vladom. HDZ neće dozvoliti propadanje sela, mi Podravci to jako dobro znamo. Mladi su naša budućnost i trebaju ostati u Hrvatskoj. Svjedoci smo kako odlaze iz naše Podravine i Prigorja, nećemo to dozvoliti i imamo rješenje za njihov opstanak – zaključio je on.

Na kraju govora pozdravio je, kako ga je nazvao, našeg podravskog sina, generala Mladena Markača, koji je dobio veliki pljesak svih nazočnih.

Smanjiti uvoz hrane

Branko Hrg (HSS), gradonačelnik Križevaca i predsjednik stranke kazao je da se nalazimo u županiji koja niz godina djeluje u koaliciji HSS-a i HDZ-a.

Branko Hrg (HSS) drugi je na listi Domoljubne koalicije // foto: Mario Kos
Branko Hrg (HSS) istaknuo je važnost poljoprivrede // foto: Mario Kos

– Imamo HSS-ovog župana Darka Korena i HDZ-ovog dožupana Darka Sobotu, obojicu na listi i želimo dati svoj doprinos ukupnoj pobjedi. Zato iz Koprivnice, iz grada kojega simbolizira Vegeta, želim poručiti da će HSS napraviti sve da se u Vegeti ponovno nađu hrvatski proizvodi, a ne da bude 100 posto uvozna. Treba mijenjati program ruralnog razvoja, a županije moraju biti nositelji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, da osiguraju distributivne centre da proizvođači imaju kome prodati i da se mogu postaviti prema upravi Podravke, drugih poduzeća, hotelima na Jadranu – rekao je Branko Hrg.

Nositelj liste za 2. izbornu jedinicu, Miroslav Tuđman (HDZ) kazao je da su pred njima veliki izazovi i još veće obveze.

Miroslav Tuđman (HDZ) nositelj je liste Domoljubne koalicije // foto: Mario Kos
Miroslav Tuđman (HDZ) Milanovićevu je Vladu nazvao nesposobnom  // foto: Mario Kos

– Vlada Zorana Milanovića pokazala se nesposobnom. Oni sada ponavljaju tri laži. Prva je da su naslijedili nered i kaos, a zadovoljili smo sve norme Europske unije. Druga je da Hrvatska raste, a svi znamo da 330 tisuća građana ima blokirane račune, 290 tisuća je nezaposlenih, 29 tisuća ne prima plaću. Treća je laž da je prethodna vlada jedini krivac za gospodarski slom, koji je pogodio niz članica unije, a najteže zemlje koje su naknadno ušle u EU – rekao je on.

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, svoj je govor, popraćen glasnom podrškom iz publike, započeo riječima: ‘Naravno da ćemo pobijediti, prijatelji!’

– Ova je pobjeda imperativ svih imperativa, jer ona treba spasiti Hrvatsku! Idemo se boriti na demokratski način za Hrvatsku! Danas uvozimo 70 posto hrane, a Hrvatska može proizvesti hrane, ne za četiri, nego za osam milijuna ljudi – rekao je Karamarko.

Napomenuo je da je ova Vlada uništila OPG i selo.

– Vladu Zorana Milanovića pamtit ćemo po tome što Hrvatska financira europske fondove, a ne obratno. Dva su puta dolazili na vlast i uvijek isto i sada, mjesec dana prije izbora, oni postaju domoljubi, mašu zastavama, viču Hrvatska, Hrvatska! Gadilo mi se! Rugali su se nama, a ne shvaćaju da je taj naš barjak hrvatski nama u srcu stoljećima – zaključio je Karamarko.

čitam...