ŽALBA

Davanjem lažnih podataka u koprivničkim bankama podizali kredite, zatvor je njihova kazna

Dvostruko su uvećali stvarna primanja te ovjeravali navedene isprave neovlaštenom uporabom službenih pečata.

09:13h
0
ING
Ilustracija // ingimage.com

Županijski sud u Šibeniku usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu.

Prvostupanjskom presudom 46-godišnjak i 31-godišnjakinja proglašeni su krivima da su od prosinca 2016. do travnja 2018. godine u bankama u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici, kako bo dobili kredite, 22 puta uz zahtjeve za kredite predali potvrde poslodavaca, jednog ministarstva, o njihovoj prosječnoj plaći, obračunske platne liste i druge isprave u kojima su naveli lažne podatke. Time su dvostruko uvećali stvarna primanja te ovjeravali navedene isprave neovlaštenom uporabom službenih pečata.

– Okrivljenici su za navedena kaznena djela osuđeni uvjetnim osudama uz jedinstvene utvrđene kazne zatvora od osam i deset mjeseci i rokove kušnje od četiri godine – stoji na stranicama Državnog odvjetništva RH.

Drugostupanjski sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i promijenio presudu. Dobili su bezuvjetne kazne zatvora od osam mjeseci za 46-godišnjaka i deset mjeseci za 31-godišnjakinju. Smatra se kako su prvostupanjske presude bile preblage jer su, navode iz DORH-a, “okrivljenici osobe od kojih se očekuje zakonitost u postupanju na poslu i izvan njega te s obzirom na iskazane pobude koristoljublja i posebnu upornost kod počinjenja kaznenih djela.”