ozbiljan je

Davor Božinović: Dozvola za prodaju kave za van praktički bi bila otvaranje kafića

Otkrio je i kriterij za daljnje popuštanje mjera koje bi moglo nastupiti sredinom veljače.

10:41h
0
Davor Božinović // Screenshot

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, gostovao je u Dnevniku Nove TV u kojemu je prokomentirao popuštanje mjera te situaciju s cjepivom u Hrvatskoj.


Postavljeno mu je logično pitanje: zašto kafićima nije dozvoljeno posluživati kavu za van, a neki drugi objekti to smiju raditi.

– To je mjera koja traje već dva mjeseca. Neke objekte smo ostavili otvorenima, poput benzinskih, pekarnica, kioska… no ne zbog kave za van, ali većina njih je i ranije prodavala kave za van – rekao je Božinović.

Dodao je kako to nije diskriminacija prema kafićima i poručio kako bi dozvola za prodaju kave za van “praktički bila otvaranje kafića”.

Koji su kriteriji za novo popuštanje mjera?

Na najave nekih teretana koje kažu da će otvoriti 1. veljače, kao i na najave prosvjeda, kaže kako se nada da do toga neće doći te kako se s poduzetnicima razgovara. Osim toga, otkrio je i kriterij za daljnje popuštanja mjera, koja bi mogla nastupiti sredinom veljače.

– Glavni kriterij vam je struka. Ona kaže da moramo biti oprezni i ići postupno, a tako su nam na prvom mjestu zdravlje, obrazovanje, gospodarstvo, a tek onda sve ostalo. Nadamo se da će brojevi padati, ako bude pozitivan trend padanja brojki, onda možemo razgovarati o revidiranju mjera – rekao je i dodao da se nada da će do toga doći.

– Ako bude povoljna situacija u djelatnostima koje su sada zakinute, moguće je popuštanje. Sve ono što smo do sad komunicirali ovisno je o razvoju epidemije. Tu je nekoliko novih faktora, vezanih i za pojavu novih sojeva. u Hrvatskoj to još nije slučaj, nadamo se da tako i ostane – kazao je.

Kaže da imaju plan B za cjepivo

Prokomentirao je i probleme s nestašicom cjepiva rekavši kako će Europska unija pregovarati za nas.

– Nadamo se da će Europska komisija iskoristiti sve mogućnosti da proizvođače natjera da se pridržavaju potpisanog – rekao je i dodao kako to posebno vrijedi za AstraZenecu.

Kada se radi o vijesti da to cjepivo nije toliko sigurno za starije od 65, kaže da treba pričekati ocjenu ECDC-ja, a dodaje kako imaju i plan B.

– Plan B je kad nam dođu dovoljne količine Pfizera i Moderne te Jonson&Jonsona, sigurno je da ćemo postići svoj cilj, možda ne planiranim tempom, ali do jeseni sigurno – rekao je, prenosi Telegram.

čitam...