Davor Rostuhar pokorio Južni pol u 47 dana hodajući na skijama: Presretan sam, dokazao sam si da mogu, neka ovo bude motiv drugima

Trenutno se osjeća fantastično i veseli se što će uskoro pojesti pizzu i stati pod topli tuš. U Hrvatsku će se vratiti krajem siječnja.

11:02h
0
Davor Rostuhar pokorio Južni pol // Foto: Davor Rostuhar
Davor Rostuhar pokorio Južni pol // Foto: Davor Rostuhar

Davor Rostuhar uspješno je završio Prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol. Završena je jučer u 19 sati po hrvatskom vremenu.


Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je Davor sam, hodajući na skijama, bez dostave hrane i pomoći vjetra, pasa i sl. prešao 1163 kilometara, ukupni uspon bio je 2800 metara, od ruba Antarktike do Južnog Pola i time postao prvi Hrvat te 21. osoba u svijetu koja je to uspjela. Sve što mu je potrebno za život, poput šatora, hrane, opreme i drugog, vukao je u sledu koji je na početku ekspedicije težio 135 kilograma.

Dnevno je hodao između 10 i 12 sati te prelazio u prosjeku 25 kilometara dnevno. Imao je ukupno tri dana pauze. Temperature su bile između -15 i -27, uz osjećaj hladnoće čak do -50. Davor putem nije imao nikakvih problema. Trenutno se osjeća fantastično i veseli se što će uskoro pojesti pizzu i stati pod topli tuš. U Hrvatsku će se vratiti krajem siječnja.

– Presretan sam jer sam sami sebi dokazao da je moguće ostvariti snove. Postavio sam si ambiciozan cilj i putem do ostvarenja htio dokazati da se uz puno rada, vjere, truda i predanosti može ostvariti što god poželiš. Nadam se da će ova moja priča motivirati i druge ljude, kao što su drugi motivirali mene. Slijedite svoje snove. Moguće je! – rekao je Rostuhar.

Više o Davorovom pothvatu možete pročitati na stranicama Kluba za ekspedicionizam i kulturu, gdje se nalazi ekspedicijski dnevnik https://kek.hr/category/polarni-san-novo/ekspedicijski-dnevnik/.

Po dolasku u Hrvatsku, Davor će početi pisati knjigu koju će premijerno predstaviti na predavanju u Lisinskom krajem travnja. Za više informacija pratite njegovu FB stranicu

 

čitam...