Predavanje u Koprivnici

Demograf Stjepan Šterc: Svakog dana oko 240 ljudi odseli u inozemstvo, rješavanje toga je ključno za našu budućnost

Svjesni smo loših demografskih podataka i smatram kako moramo zajednički krenuti u rješavanje tog problema, od državne razine pa sve do jedinica lokalne i područne samouprave, rekao je Darko Koren.

11:39h
0
Foto: kckzz.hr

Demograf dr. sc. Stjepan Šterc s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta održao je jučer u Koprivnici predavanje na temu “Demografski alarm i egzodus mladih obitelji iz Hrvatske – kako zaustaviti negativan trend?”

Predavanje je moderirao novinar Branimir Bilić, a predavač Stjepan Šterc upozorio je na alarmantnu demografsku sliku u Hrvatskoj te nužnost donošenja strateških i zakonskih odluka koje će pružati veću podršku rodiljama, majkama, i obiteljima s više djece, kao i na potrebu usmjeravanja više sredstava u demografsku revitalizaciju društva.

Foto: kckzz.hr

– Demografska problematika mora biti temelj ukupnog razvoja, posebno gospodarstva, a nijedna državna institucija još uvijek nema odjel koji bi se time bavio. Svakog dana oko 240 ljudi, uglavnom mladih, odseli u inozemstvo, prirodni prirast stanovništva je uglavnom negativan, nezaposlenost i opće nezadovoljstvo rastu te smatram kako je rješavanje tih pitanja ključno za našu budućnosti – naglasio je Šterc.

Prisutnima se obratio i župan Darko Koren te istaknuo svoju podršku revitalizaciji demografske slike u Hrvatskoj, kazavši kako je puno elemenata uzrok takvom stanju.

– Svjesni smo loših demografskih podataka i smatram kako moramo zajednički krenuti u rješavanje tog problema, od državne razine pa sve do jedinica lokalne i područne samouprave. Vjerujem kako je to u interesu svakoj političkoj opciji, jer su obitelj i djeca temelj našeg društva – zaključio je župan.

čitam...