Kalnik

Uz demonstracije spašavanja i pravilnog penjanja svečano će se otvoriti novi planinarski put

Komisija za planinarske putove HPS-a obišla je i pregledala feratu te dala pozitivno mišljenje i odobrenje za otvorenje.

10:27h
0
ferata
Foto: Hrvatsko planinarsko društvo BILO

Svečano otvorenje ferate, Koprivnički smjer na Kalniku, održat će se u nedjelju kod planinarskog doma na Kalniku s početkom u 11 sati.

Klinčani put je izrađen po ugledu na ferate iz drugih europskih zemalja, sa svim potrebnim dozvolama i odobrenjima te uz suglasnost HPS-a. Komisija za planinarske putove HPS-a obišla je i pregledala feratu te dala pozitivno mišljenje i odobrenje za otvorenje.

Ferata, Koprivnički smjer na Kalniku, osigurani je klinčani smjer za penjanje uz pravilnu upotrebu planinarske opreme za penjanje po feratama,  planinarske cipele, kaciga, rukavice za penjanje, pojas sa setom za samoosiguranje, Y set za feratu s kočnicom.

Težina ferate,  C/D – zahtjevno/vrlo teško, dužina ferate iznosi 60 metara, a visinska razlika 40 metara. Osiguran je silaz sa 7. zuba zapadnim smjerom.

Penjanje ferate je isključivo na vlastitu odgovornost. Preporuča se samo iskusnim planinarima ili uz pratnju iskusnog planinarskog vodiča. Ulazak u feratu bez opreme za penjanje je najstrože zabranjen zbog mogućnosti pada i teških ozljeda.

Program:
10:30 – okupljanje ispred pl. doma na Kalniku
11:00 – pozdrav domaćina HPD BILO Koprivnica
11:05 – pozdrav predstavnika Hrvatskog planinarskog saveza
11:10 – pozdrav predstavnika HGSS-a
11:15 – pozdrav predstavnika Stanice vodiča Varaždin
11:20 – informacija o zahtjevnim planinarskim putovima Komisije za planinarske putove HPS-a
11:30 – zajednički polazak svih sudionika prema ulazu u feratu
12:00 – svečana ceremonija otvorenja ferate
12:10 – demonstracija pravilnog penjanja ferate, članovi Stanice vodiča Varaždin i Sekcije visokogorskih planinara HPD-a BILO Koprivnica
12:30 – demonstracija spašavanja planinara na ferati, HGSS – stanica Koprivnica
13:00 – završna riječ, voditelj Sekcije visokogorskih planinara HPD-a BILO Koprivnica
13:10 – planinarsko druženje uz mogućnost penjanja ferate