pripazite

Deset znakova koji znače da se vašoj vezi bliži kraj

Često mislimo da je prekid veze uzrokovan jednim događajem, kao što je nevjera, ali u većini slučajeva prekid je proces koji se razvija neko vrijeme zbog nakupljenog nezadovoljstva

10:37h
0
Ilustracija // Envato
Ilustracija // Envato

Prema Američkom psihološkom udruženju, više od 40 posto svih brakova u Sjedinjenim Državama završava razvodom, a stopa prekida romantičnih veza općenito je mnogo veća.


Evo znakova upozorenja da se vaša veza možda raspada:

1. ‘Mi’ postaje ‘ja’

U vezi postoji osjećaj jedinstva i zajedništva – jedan od razloga zašto se mnogi parovi odlučuju na brak.  Parovi se predstavljaju kao jedinica ‘mi’. Suptilni znak prekida je kada partneri počnu govoriti više riječima ‘ja’ nego ‘mi’.

2. Počinjete uspoređivati

I to ne na pozitivan način. Počinjete uspoređivati svoj odnos s drugim parovima i smatrate da vašem nešto nedostaje. Ili uspoređujete svoju trenutnu vezu s prošlom – usredotočujući se na elemente koji su bili ‘bolji’ od trenutne veze.

3. Vaši interesi se razilaze

Ako ste zaljubljeni usredotočujete se na zajedničke interese. Partneri koji su usredotočeni na svoje osobne interese, a partnerove često izostavljaju nisu jedno za drugo.

4. Niste zadovoljni

Važan znak da niste zaljubljeni je kada se osjećate neispunjeno u vezi odnosno kada vaše potrebe jednostavno nisu zadovoljene.

5. Fali vam pozitivnih emocija i interakcija

Psiholog za veze, John Gottman, kaže da u zdravoj vezi odnos pozitivnih prema negativnim interakcijama treba biti pet prema jedan, pet pozitivnih osjećaja ili interakcija za svaku negativnu.

6. Razlike postaju sve veće

Kada započinjemo ljubavnu vezu, tražimo sličnosti s partnerom, a kada se stvari počnu raspadati, možemo postati opsjednuti razlikama.

7. Postaje vam dosadno

Mnoge se veze raspadaju kad jedan partner (ili oboje) počnu gubiti entuzijazam za vezu. Dosada vas može motivirati da tražite uzbuđenje – često izvan trenutne veze.

8. Vi se mijenjate, partner ne

Ako vam se čini da vaš partner nije usredotočen na to da sebe ili vezu učini boljom, a vi jeste, to je znak upozorenja koji vam govori da se ne trudite dalje.

9. Zajedničko vrijeme se smanjuje

Siguran znak da se vašoj vezi bliži kraj je kada sve manje vremena provodite zajedno.

10. Prestali ste se truditi

Ključ uspješne dugoročne veze je u tome što su oba partnera motivirana da u vezu ulože potrebno vrijeme i energiju kako bi se ona nastavila. Ako ste se prestali truditi, to je vrlo loš znak, piše Psychology Today.

Izvor: 24 sata

čitam...