Kaznena prijava

DETALJI IZ KOBNE NOĆI Martin se pijan vratio usred noći, probudio cijelu kuću i ošamario Smiljanu…

Suđenje se nastavlja 7. studenoga.

12:49h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Martin Fredi Dominić, otac Smiljane Srnec (45), kojoj sude zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić (23), čije je tijelo nađeno u zamrzivaču, kobne noći 29. studenog 2003. godine pijan se vratio kući u Palovcu, piše 24sata.

Bilo je 2.15 sati kad je Martin počeo lupati po vratima dječje sobe. Vikom i galamom probudio je i uznemirio ukućane. Osim Smiljane, u kući su u tom trenutku bili njezin suprug Ivan Srnec (51), Smiljanina kći stara sedam godina i njihova tromjesečna beba. Otac je Smiljanu vrijeđao i nazivao pogrdnim imenima te ju je udario otvorenom šakom po lijevom uhu. Nazvala je policiju, koja je utvrdila da je Martin pod vidnim utjecajem alkohola. Koliko promila je imao, nisu utvrdili jer je odbio alkotestiranje.

Doveli su ga u prostorije PP Čakovec, gdje su ga zadržali na triježnjenju. Istog dana protiv njega su podnijeli prekršajnu prijavu zbog obiteljskog nasilja, u kojoj su kao oštećenici, osim Smiljane, navedeni njezin suprug te djeca. Temeljem te prijave Prekršajni sud u Čakovcu Martina je osudio 18. svibnja 2004., a presuda je postala pravomoćna 4. lipnja iste godine. Vještacima, psihijatru Goranu Arbanasu i psihologu Romelu Krajačiću, Smiljana je ispričala da je tom prilikom njezin otac tražio novac koji su ona i suprug posudili od njega.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Sve to dogodilo se prije službene prijave Jasminina nestanka, koju je njezina majka Katarina Dominić podnijela 16. kolovoza 2005., nakon što je u Jasmininoj sobi našla njezine osobne dokumente koji su istekli još 8. srpnja 2003. Martin je u razgovoru s policajcima 12. rujna 2005. rekao da je Jasmina u Zagrebu upisala studij politologije, no naveo je pogrešan fakultet i pogrešnu godinu upisa. Ispričao je da je zbog rada na terenu često izbivao od kuće te da se slabo viđao s Jasminom, koja je rijetko dolazila u Palovec.

U kolovozu 2000., rekao je policajcima, Jasmina ga je nazvala i pitala može li ići raditi na brod. On je pristao, a potom ga je u rujnu iste godine nazvala i molila da joj odobri odlazak u Francusku s dečkom kojeg je upoznala na moru. Nakon toga više se nisu čuli. Posljednju informaciju o Jasmini Martin je dobio 2002. ili 2003. od Dražena Palfija, susjeda iz Palovca, koji je svjedočio na suđenju Smiljani. Palfi mu je ispričao da je Jasminu sreo u Zagrebu i da su kratko razgovarali.

U telefonskom razgovoru Palfi je policajki koja je 2005. istraživala njezin nestanak rekao da je Jasminu sreo u siječnju 2002. ili 2003. u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i da su na brzinu popili kavu. U tom razgovoru Palfi nije spominjao da je Smiljana na Uskrs 2001. ili 2003. prelazila granicu koristeći sestrine dokumente. Tog detalja sjetio se 14 godina poslije, na ispitivanju u odvjetništvu nakon što je nađeno truplo u škrinji.

Suđenje se nastavlja 7. studenoga.

čitam...