PROCES IZDAVANJA

DETALJNE UPUTE Podravci i Prigorci, pogledajte tko može, kako i gdje do propusnica

Pitanja u vezi sustava e-propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-propusnice. Također, sva pitanja vezana uz e-propusnice mogu se postaviti na 0800 80 90, propusnice@rdd.gov.hr i propusnice@rdd.gov.hr.

13:00h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite RH prije par dana objavio je nove epidemiološke mjere. Najvažnija je ona o propusnicama, odnosno Odluka o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj koja će vrijediti od srijede 23. prosinca do petka 8. siječnja. Dakle, zabranjeno je napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.


– Osnovni razlog donošenja ove odluke je ograničavanje kretanja i putovanja koji nisu
neophodni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, i time sprječavanje prijenosa
bolesti COVID-19. Kategorije osoba koje su izuzete od zabrane svojstvo koje im to
omogućava mogu dokazati: iskaznicom i drugom identifikacijskom ispravom ili
propusnicom – prenosi Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

– Osobe koje ne posjeduju iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu ili dokument,
propusnicu mogu zatražiti od županijskog stožera civilne zaštite prema mjestu svoga
prebivališta ili boravišta – ističu.

Podsjećaju kako se zabrane ne odnose na: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i
veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne
djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, zatim za izvješćivanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb (zahtjev se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja treba medicinsku skrb), nadalje za putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće (zahtjev se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja traži propusnicu te za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 i diplomatsko osoblje.

Proces izdavanja e-Propusnice:
– u internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr,
– odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu,
– potvrdite svoje podatke,
– ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom,
pregled propusnica ili pregled zahtjeva,
– ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te
potvrdite zahtjev,
nakon odobrenja,vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Objašnjavaju kako se zahtjevi za izdavanje propusnica za pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb ili osobe radi putovanja na posao – ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće – upućuju županijskom Stožeru prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnose zahtjev putem sustava e-propusnice.

– Osobe koje imaju neki drugi opravdani razlog, a koji nije naveden u Odluci i Uputi, izdavanje propusnice mogu zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite putem sustava e-Propusnice – pojasnili su.

Drugi opravdani razlozi za koje propusnice izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite su, primjerice: odlasci na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlazak u hotele ili druge smještajne objekte za koje su izvršene uplate najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23. 12. 2020. godine), omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom, odlazak na sahranu člana uže obitelji, povratak ili neodgodivi put u inozemstvo i drugi opravdani razlozi – navodi Stožer.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Ako podnositelj zahtjeva ne može pristupiti sustavu e-propusnice, tada se može javiti putem elektroničke pošte nadležnog stožera. Zahtjev mora imati ime i prezime, OiB, adresu stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija), relaciju putovanja (mjesto/grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja) i obrazloženje opravdanosti zahtjeva.

– S obzirom na intenciju Odluke Ravnateljstvo civilne zaštite restriktivno će tumačiti „druge opravdane razloge“ te se mole građani da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište – zaključuju.

Pitanja u vezi sustava e-propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-propusnice. Također, sva pitanja vezana uz e-propusnice mogu se postaviti na 0800 80 90, propusnice@rdd.gov.hr i propusnice@rdd.gov.hr.

čitam...