presica hds i hdz

Devčić i Hrg: Tražimo da Križevci oproste dug građanima te ugostitelje oslobode plaćanja poreza na potrošnju

Rekli su kako je bolje da ugostitelji taj novac podijele svojim radnicima, nego da njime financiraju plaće tri nepotrebna lokalna dužnosnika. 

10:30h
0
Mato Devčić i Branko Hrg

Izmjene Zakona o financiranju lokalne samouprave Gradu Križevcima donijele su značajno povećanje prihoda, čak do 15 milijuna kuna. Hrvatski sabor ove je godine donio i Zakon o oprostu duga građanima kako bi se pomoglo duže blokiranim građanima. Tim Zakonom omogućeno je i lokalnim samoupravama, te njihovim ustanovama i poduzećima da donesu Odluke o oprostu duga građanima, izvijestili su na press konferenciji u Križevcima Branko Hrg (HDS) i Mato Devčić (HDZ).

– HDZ i HDS, stranke parlamentarne većine u Hrvatskom saboru predlažu da i Gradsko vijeće Grada Križevaca donese Odluku o oprostu duga građanima, te predlažemo uvrštavanje iste u dnevni red predstojeće sjednice Gradskog vijeća. Gradskom vijeću dostavljen je Prijedlog Odluke sa obrazloženjem, kao i prijedlog zaključka da isto naprave gradska poduzeća i ustanove – kazali su oni.

Dodali su da obzirom na povećanje prihoda Grada, zahvaljujući izmjenama Zakona, a s ciljem pripomoći križevačkim ugostiteljima, Gradskom vijeću predlažu ukidanje Poreza na potrošnju koji plaćaju jedino ugostitelji.

– Ako ovaj prijedlog sagledavamo u kontekstu nedavnih izmjena poreznih zakona, u dijelu gdje se poslodavcima omogućuje zaposlenicima isplatiti neoporezivi dodatak na plaću od 7500 kuna godišnje, a imajući u vidu da u ugostiteljskim objektima rade većinom mladi ljudi, Grad bi ugostiteljima omogućio da za iznos koji plaćaju za Porez na potrošnju mogu povećati plaće svojim zaposlenicima – kažu oni.

Križevačkim ugostiteljima tako se godišnje obračunava oko 800 000 kuna poreza na potrošnju.

Nadalje, rekli su kako je bolje da ugostitelji taj novac podijele svojim radnicima, nego da njime financiraju plaće tri nepotrebna lokalna dužnosnika.

Napominju da ako se uzme u obzir da je aktualno vodstvo Grada, zbog tri dužnosnika na plaći, te zapošljavanja novih pročelnika, povećalo rashode za plaće preko milijun kuna godišnje, u odnosu na sve prethodne godine, onda nema nikakvog opravdanja da se ugostiteljima ne omogući da mogu svim svojim zaposlenicima povećati plaće za iznos koji sada uplaćuju za plaće nepotrebnih profesionalnih zamjenika gradonačelnika i nova zapošljavanja izbornih donatora na mjesta pročelnika.

Loading...