Devet koprivničkih novina i Galovićevi tekstovi na internetu

13:33h
0
090701-kruselj-m

Oko 2.000 stranica tekstova Frana Galovića te oko 40.000 stranica devet različitih koprivničkih novina koje su izlazile u proteklih 60-ak godina možete pronaći na internetu, te ih, prilično jednostavno, pretraživati i čitati. Projekti digitalizacije Galovićeve poezije i zavičajnog tiska predstavljeni su sinoć u koprivničkoj knjižnici.


S adrese www.knjiznica-koprivnica.hr vrlo lako možete pristupiti digitaliziranim Galovićevim dramama, pjesmama, pripovijetkama, člancima i kritikama, kao i reprodukcijama svih brojeva Glasa Podravine, Podravskog tjednika, Koprivničkog magnuma, Novog magnuma, Koprivničkih novina, zatim časopisa Osvit, LOK, Susreti i Ruke. Pri tom se posebno vodilo računa o brzini i jednostavnosti čitanja i pretraživanja digitalnih novina, a od projekta će mnogi imati koristi, primjerice učenici, studenti, novinari, povjesničari.

Predstavljanju su prisustvovali brojni koprivnički novinari, a o povijest novinarstva u našem kraju govorio je Željko Krušelj. Za tu je priliku sa Zlarina u Koprivnicu došao Ratko Aleksa. Prisjetio se lista Susreti, koji je izlazilo 1971. i kojeg je uređivao, a koji je bio vizualno i sadržajno drugačiji od tadašnjih tiskovina.

– Tada smo bili svježi, novi u Hrvatskoj, pisali smo drugačije i izravnije od ostalih. I sami to možete pročitati u Susretima preko ove čudesne i meni još uvijek neshvatljive tehnologije – našalio se R. Aleksa.

Projekte Fran Galović On-line i Digitalizirani koprivnički tisak financijski je poduprlo Ministarstvo kulture, osmislili su ih i realizirali koprivnički knjižničari, a tehnički i dizajnerski izvele tvrtke ArhivPro i Artra.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr

čitam...