DOBRE VIJESTI

DHMZ je objavio prognozu za ljeto, provjerite stižu li nam konačno vrućine

Ukupna sezonska količina kiše trebala bi isto tako biti uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

09:50h
0
Foto: Matija Gudlin

Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog i vrlo hladnog travnja, uslijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske također hladniji od uobičajenog. I oborina je ovog proljeća uglavnom bilo oko prosjeka, a u svibnju je ona bila vrlo nejednoliko raspoređena. Stoga se većina zaželjela pravog ljeta – vrućeg i stabilnog, piše DHMZ.

Prema raspoloživom prognostičkom materijalu, u većem se dijelu zemlje predviđa vrijeme toplije od prosjeka temperatura između 1981. i 2010. godine, ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Pritom je u srpnju te osobito kolovozu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost pozitivnog odstupanja u lipnju manja. Uz pozitivnu anomaliju temperature ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati.

Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece. Predviđaju, također, da će ukupna sezonska količina kiše biti uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze.

 

čitam...