milijun i 300 štete

Direktor (30) švercao automobile preko granice pa uzeo novac od kupaca, a vozila nisu vidjeli

Ugovorio je isporuku vozila te oštećene doveo u zabludu da uplate predujam za vozila, a automobile nije isporučio, dok su osobe oštećene za najmanje 800.000 kuna.

13:41h
0
Foto: PU Varaždinska
Ilustracija // Foto: PU Varaždinska

Kriminalistička policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 30-godišnjakom s područja Koprivničko-križevačke županije.

Sumnja se u kaznena djela utaje poreza ili carine i prijevare u gospodarskom poslovanju.
Osumnjičeni je kao direktor tvrtke od svibnja do prosinca 2019. godine na ulaznim računima za rabljena vozila kupljena na području europske unije iskazao osnovicu bez poreza na dodanu vrijednost, bez klauzule da se radi o posebnom postupku oporezivanja marže.

Time je smanjena porezna obveza za neobračunati porez na cjelokupni prodajni iznos vozila, čime je državni proračun oštećen za najmanje 500.000 kuna.

Također, sumnja se da je 30-godišnjak kao odgovorna osoba u pravnoj osobi od srpnja 2020. godine do siječnja 2021. godine, s ciljem da pribavi protupravnu imovinsku korist s više osoba, ugovorio isporuku vozila te oštećene doveo u zabludu da uplate predujam za vozila. Nakon uplate, vozila nisu vidjeli te su tako oštećeni za najmanje 800.000 kuna.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine i prijevare u gospodarskom poslovanju protiv osumnjičenika i tvrtke podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.