POREZ

Direktor iz naše županije oštetio državu za 94 tisuće kuna i namjerno izazvao prezaduženost tvrtke

Protiv osumnjičenika podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

11:31h
0
Ilustracija // Ingimage

Služba kriminalističke policije PU koprivničko-križevačke dovršila je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 49-godišnjakom s područja županije. Sumnja se u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine i prouzročenja stečaja.

U objavi policije navodi se kako ga se tereti da je kao direktor trgovačkog društva tijekom 2018. godine, s namjerom i ciljem, izdao račune za koje nije plaćen porez, iako je zatraženo i ostvareno pravo na povrat poreza. Time je državni proračun oštetio za otprilike 94 tisuće kuna.

Osim toga, sumnja se da je kao direktor u istome razdoblju, kako bi umanjio stečajnu imovinu tvrtke, izvršio prijenos imovine u drugo trgovačko društvo čiji je također bio direktor. To je učinio tako što je izdao račune na određeni novčani iznos koje drugo trgovačko društvo nije platilo. Time je, navodi policija, izazvao prezaduženost prvog trgovačkog društva umanjujući buduću stečajnu masu tog društva za oko 377 tisuća kuna.

– Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine iz članka 256. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona i prouzročenja stečaja iz članka 249. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona, protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – zaključuje Pu koprivničko-križevačka.