Jezične igre 2017

Djeca su sa ciljem senzibilizacije za manjine i različitosti učila osnovna geografska i jezična obilježja država

12:55h
0
Veseli završetak Jezičnih igara // Foto: djurdjevac.hr

Proteklog je ponedjeljka održana završnica projekta pod nazivom Jezične igre 2017. Tom prilikom su se u Gradskoj knjižnici Đurđevac okupili učenici trećih razreda, njihove učiteljice i predavači.


U uvodnom dijelu održana je kratka prezentacija proteklih pet tjedana. U projektu je sudjelovalo 20-ak učenika Osnovne škole Grgura Karlovčana, i predavači, naši sugrađani iz Nizozemske – Mariette Kruit, Bugarske – Aneta Penzar, Rusije – Elena Vunak, Bangladeša – Shahidul Islam i Turske – Derya Prilika. Kroz predavanja, djeca su naučila osnovna geografska obilježja država i dobila mali rječnik s osnovim riječima prevedenim na te jezike.

Nakon prezentacije podijeljene su zahvalnice, majice i platnene vrećice s logom Jezičnih igara 2017. kao uspomena na zajedničko druženje.

Na kraju su svaki učenik i učiteljice napisali svoje mišljenje o projektu.

– Učenici su preko predavača iz različitih zemalja slušali, gledali i upijali različite informacije, zanimljivosti i običaje neke zemlje. Puni dojmova, sa zadovoljstvom su stečene informacije prenosili svom razredu – piše učiteljica Ivana Marić.

– Bilo mi je zabavno, ali najvažnije je to što je bilo poučno, puno sam naučio. Najviše mi se sviđao turski jezik jer je jako sličan našem – dojmovi su Ivana Jerbića iz 3.c razreda.

Cilj projekta bio je senzibilizirati najmlađe za važnost uključenja u rad cjelokupne zajednice manjinskih skupina u Đurđevcu, razvijanje socijalne osviještenosti, prihvaćanje različitosti, proširivanje znanja i vidika,  preventivno djelovati na netoleranciju, a manjinskim skupinama pružiti prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije i kulture.

čitam...