0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Djeca iz Osnovne škole Molve posjetila Siciliju
D

Ne propustite

Od 6. do 12. travnja učitelji i učenici OŠ Molve sudjelovali su u drugoj mobilnosti projekta Comenius: „Let’s Europe’s Rhythm Beat in the Same Heart”. Domaćin bio je Marineo, gradić na Siciliji, škola Istituto Compresivo Marineo-Bolognetta, Piazza Garfield-Lodi. Ovaj grad je od glavnog grada Palerma udaljen svega 40 km.

S obzirom na to da se ovaj projekt bavi istraživanjima tradicijskih običaja i kulture, ovaj je susret bio posvećen predstavljanju uskrsnih običaja. Litva, Poljska, Mađarska, Hrvatska i Italija pripremile su prezentacije o načinima proslavljanja Uskrsa, a Turska o običajima vezanima uz slavljenje početka proljeća i zajedništva s djecom, budući da ne slave blagdan Uskrsa.

OŠ Molve predstavljale su učenice šestog razreda Barbara Vujković i Ana Leona Lončar, uz pratnju ravnatelja Ivana Jakovića, učitelja likovne kulture Zvonimira Haramije, učiteljice hrvatskog jezika Marije Halaček i koordinatorice projekta, učiteljice engleskog jezika Mirjane Kelemin.

Učenice su prezentacijom pokazale uskrsne običaje u Molvama: od uređivanja okućnice i doma, pripreme tradicionalne ladletine, pripremanja jela za blagoslov na jutarnjoj misi, izložbe „Vuzem je došel” koju već više godina škola i udruge s područja Općine Molve pripremaju o Uskrsu, velikim pisanicama izloženima na molvarskim eksterijerima te izložbi slikara okupljenih u Molvarskom likovnom krugu. Pokazale su i običaj matkanja koji se sudionicima posebno svidio. Oduševljenje je izazvao film koji prikazuje tradicionalan način ukrašavanja uskrsnih jaja voskom te pisanice koje je svatko primio na dar. Bilo je teško donijeti ih neoštećene na tako dalekom putu, ali trud se isplatio: molvarske su pisanice našle put do pet različitih zemalja!

Osim ovih prezentacija, sudionici Comenius timova sudjelovali su u dvjema radionicama u talijanskoj školi: oslikavali su sicilijanske suvenire te od marcipana izrađivali simbol Uskrsa: janje te ga ukrašavali tipičnim dekoracijama.

Domaćini su predstavili lokalnu gastronomsku ponudu te plesove i odjeću. Tarantelu, tipičan ples, otplesali su i učenici i učitelji zajedno.

Najbolju sliku o kulturno-povijesnim vrijednostima grada Marinea, Palerma i Monreala pružili su obilasci uključeni u ovaj projekt. Tako su sudionici imali prilike vidjeti glasovitu katedralu u Monrealu, posjetili su muzej „Pitre” , razgledali znamenitosti Palerma, sicilijanski parlament, normandsku palaču te park prirode i palaču u Ficuzzi. U parku Garibaldi vidjeli su najveće fikuse u Europi, stare više od 150 godina.

Prisustvovali su bogatom koncertu srednjovjekovne glazbe i izložbi ženske odjeće iz 19. stoljeća, a legendu o nastanku grada Marinea pokazali su štićenici dječjeg vrtića. Mališani odjeveni u kostime iz srednjega vijeka pokazali su dolazak različitih kraljeva na ovaj prekrasan otok, u Marineo, uz roocu Busambru, impozantnu visoku stijenu koja dominira nad samim gradićem.

Najneobičnije iskustvo bio je odlazak do vulkana Etne. Put od Marinea do regije Catanije bio je tri i pol sata autobusom. Zatim odlazak prema vrhu organiziranim džipom te nakraju pješačenje do visine od 2 600 m. Najviši se vrh nalazi na 3 300 metara. Iako mokri i promrzli, učitelji i učenici svih zemalja dugo će pamtiti ovu planinu.

S druge pak strane, imali su se prilike sunčati ili kupati u Tirenskome moru, na prekrasnoj pješčanoj plaži Mondello, blizu Palerma.

Neobičan spoj mora i planine upotpunio je doživljaj Sicilije.

Posebno učenicima, koji su bili smješteni u vrlo srdačnim obiteljima. Tjedan dana sicilijanski su roditelji imali dijete više. Zavoljeli su se toliko da je rastanak svima teško pao. Gosti su došli s darovima, ali su im domaćini i uzvratili. Sljedeći je susret već zakazan za svibanj, kad svi dolaze u Molve. Dobar europski ritam usuglašeno je kucao taj tjedan na Siciliji. Nek se tako i nastavi!

Autor: Marija Halaček, OŠ Molve

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti