Djeca u Velikoj Britaniji uče kako pomoći pijanim prijateljima

07:36h
0
ilustracija

Britanski Crveni križ pokrenuo je kampanju u kojoj će djecu i mlade starosti od 11 do 16 godina učiti kako postupati u hitnim slučajevima i pružiti medicinsku pomoć prijateljima koji su previše popili. Kampanja je nastala kao odgovor na porazne statistike koje govore da se jedno od sedam djece te dobi našlo u hitnoj situaciji u kojoj su morali pomoći svojem pijanom prijatelju.

Drugim riječima, čak 12% mladih starosti od 11 do 16 godina bilo je u posljednjih godinu dana ostavljeno nasamo s prijateljem kojem je pozlilo od alkohola. Neki su se morali pobrinuti za prijatelja koji povraća, drugi za prijatelja koji je u nesvijesti, a treći za ozljeđenog prijatelja koji je zbog alkohola završio u fizičkom obračunu.

Ova kampanja želi naučiti mlade nositi se s bilo kojim hitnim slučajem, kao što su napadi astme, ozljede glave, gušenje ili epileptični napad osoba iz njihove okoline. U ovakvim slučajevima oko 50% djece izjavilo je da su dobili napad panike, a druga polovica jednostavno nije znala što učiniti.

Prekomjerna konzumacija alkohola kod mladih veliki je problem u Britaniji pa Crveni križ želi staviti naglasak na ulogu prijatelja u situacijama koje ugrožavaju život pijane djece. Žele sve mlade podučiti kako reagirati u kriznim situacijama i pružiti prvu pomoć, jer nekome mogu na taj način spasiti život.

izvor: Biologija.com.hr

čitam...