Inovativna javna nabava

Dječji vrtić Loptica bit će prvi u Hrvatskoj koji će se obnavljati projektom traženja inovacija, a mogao bi dobiti i staklenik

Na ovaj način spajamo korištenje europskih sredstava i ono po čemu volimo da je Koprivnica poznata, a to je pomicanje granica u inovacijama, rekao je Mišel Jakšić.

12:54h
0
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Objekt Loptica dječjeg vrtića Tratinčica bit će prvi vrtić ne samo u Koprivnici nego i u Hrvatskoj koji će se obnavljati drukčijim procesom javne nabave nego što je to uobičajeno.

Vrtić je prema preporuci REA-e Sjever uključen u projekt „Public pROcureMent of INovation boosting greEN growTh in MED area“, iliti PROMINENT MED. U sklopu njega će surađivati s Gradom Koprivnicom te na tržištu tražiti inovativna rješenja za energetsku obnovu vrtića.

Ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić pojasnio je po čemu se takav način odabira izvođača radova razlikuje u odnosu na uobičajeni proces javne nabave.

Ivan Šimić // Foto: Matija Gudlin

– Cilj projekta je provođenje procedure javne nabave inovacija. To je jedan od instrumenata Europske komisije kojim se želi potaknuti komercijalizacija inovativnih proizvoda od strane javne uprave koja uglavnom nije sklona inovativnim rješenjima, nego odabire ona provjerena. Ovim projektom ćemo “nabaviti” inovacije u području energetskog sektora. Ovdje se neće tražiti najjeftinija ponuda, kao što je to uobičajeno u javnoj nabavi, nego ćemo definirati labavi okvir potreba za rekonstrukcijom vrtića, proizvođači će se onda moći “poigrati” i dati prijedloge kako bi se najbolje moglo izvesti neko rješenje – rekao je Šimić.

Kao primjer je izdvojio potrebu za hlađenjem vrtića, s obzirom na to da je tijekom ljetnih mjeseci unutra vrlo vruće. Vođeni takvom potrebom vrtića, proizvođači će moći dati svoje prijedloge o tome na koji način to postići. Stručnjaci će promotriti sve prijedloge prema kojima će dodatno prilagoditi potrebe, a zadnji korak je sam natječaj u kojemu će biti definirani svi detalji, troškovi i ostali parametri.

– Jedna od ideja je staklenik u kojemu će djeca moći učiti o botanici, prirodi, kemiji, uzgajati biljke… Imamo dvije stranice prijedloga koje su dale odgajateljice i njih će se također uzeti u obzir – naglasila je ravnateljica Tratinčice Ida Šipek, te izrazila zadovoljstvo što je Grad dao vrtiću priliku da na ovakav način renovira jedan od objekata.

Mišel Jakšić, Ida Šipek, Melita Samoborec i Ivan Šimić //Foto: Matija Gudlin

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić smatra da se na ovaj način u Koprivnici pomiču granice u inovacijama.

Na ovaj način spajamo korištenje europskih sredstava i ono po čemu volimo da je Koprivnica poznata, a to je pomicanje granica u inovacijama. Dat ćemo sve od sebe da svaka naša sljedeća javna nabava u sebi nosi nešto inovativno, pogotovo kada govorimo o energetskoj učinkovitosti i zgradarstvu. Time ćemo poboljšati uvjete u vrtićima, ali i dati priliku svima onima koji ulažu u istraživanja i razvoj da pokažu svoje proizvode – izjavio je Jakšić.

Jedan od razloga zašto je odabran objekt Loptica je i to što je riječ o montažnom vrtiću i vjeruje se da će poduzetnici na tržištu prepoznati potencijal za inovacije na takvom tipu objekta.

Za Koprivnicu je u sklopu projekta osigurano više od 2 milijuna kuna, a očekuje se da će se ovakav tip javne nabave proširiti i na druge gradove, po uzoru na zapadnoeuropske zemlje poput Velike Britanije, Nizozemske, Danske ili Španjolske koje ga prakticiraju. Realizacija projekta očekuje se krajem listopada 2019. godine.

čitam...