Preporuke logopeda

Dječji vrtić Maslačak kod djece provodi higijenu glasa

Glavni uzrok dječje promuklosti je dugotrajna zlouporaba glasa i nepravilna primjena mehanizama za proizvodnju glasa.

14:04h
0
Foto: Grad Đurđevac

Prevencija, rano otkrivanje i tretiranje problema glasa u dječjoj dobi vrlo su važni jer će djeca tada svoje krivo stečene fonatorne mehanizme prenijeti i u odraslu dob. Prenaprežući glas, izazvat će dugotrajnu promuklost koja može prouzročiti i trajne promjene na glasnicama. Osobe s ograničenim glasovnim mogućnostima mogu imati većih problema u komunikaciji, a isto tako bit će sputane u izboru svog budućeg zanimanja. S druge strane, činjenica je da velik broj djece zloupotrebljava svoj glas, a ipak nemaju glasovnih poteškoća. To se može objasniti sklonošću ili osjetljivošću pojedine djece takvom oboljenju.


Glavni uzrok dječje promuklosti je dugotrajna zlouporaba glasa i nepravilna primjena mehanizama za proizvodnju glasa.

Zlouporaba glasa može se spriječiti!

Djecu ćemo naučiti da “čuvaju” svoj glas tako da pretjerano ne naprežu glas vičući, vrišteći, pjevajući ili proizvodeći glasne zvukove koji opterećuju njihove glasnice; da izbjegavaju ustrajno i pretjerano čišćenje grla ili kašljanje (da ne prijeđe u naviku), bolje je nježno gutanje; da ne tjeraju svoj glas da „previše radi“, da ga nauče i „odmarati“ (u vrtiću, na igralištu, kod kuće…); da priđu bliže osobi s kojom žele razgovarati; da se ne dovikuju iz susjednih prostorija; da paze da njihov grkljan ne bude presuh: da piju dovoljno vode, da ne borave u zadimljenim prostorijama, da ne koriste pića i jela s kofeinom koja isušuju grlo (gazirani sokovi, velike količine čaja i čokolada); ako već idu na logopedsku terapiju, treba ih naučiti kako govoriti na opušten način i kako stvarati tih i lak glas kako bi „pomogli glasnicama da se odmore“; ako imaju preporuku o poštedi i odmaranju glasa treba je poštivati i provoditi potpunom šutnjom, nipošto šapćući, savjetuje logopedica Antonija Vranić.

Što mogu učiniti roditelji?

Ako dijete neadekvatno upotrebljava svoj glas ili već promuklo govori (dulje vrijeme), svakako treba potražiti savjet logopeda te pregled liječnika specijalista, otorinolaringologa-fonijatra. Tijekom pohađanja glasovno-govorne terapije, roditelj, zajedno s djetetom, treba pratiti u kojim situacijama u danu dijete zloupotrebljava svoj glas i u kojem obliku. Po uputi logopeda, roditelj kod kuće s djetetom treba provoditi vježbe disanja, relaksacije i relaksirane fonacije, poručuje logopedica.

čitam...